Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Příprava místnosti a slavnostní tabule

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Příprava místnosti a slavnostní tabule"— Transkript prezentace:

1 Příprava místnosti a slavnostní tabule
SLAVNOSTNÍ HOSTINY Příprava místnosti a slavnostní tabule Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Příprava slavnostní tabule hostiny
Příprava musí proběhnout v dostatečném časovém předstihu, přípravné práce mají končit cca 1/2 hodiny před začátkem akce.

3 Postup kontrola stavu místnosti (čistota, funkčnost apod.);
sestavení tvaru tabule, upevnění, srovnání židlí; příprava veškerého inventáře; prostření ubrusů; založení květinové výzdoby; založení slepých talířů, deček, dezertních talířů, ubrousků; založení příborů a skla; založení pečivových talířů, jmenovek, menu; příprava pomocných stolů; příprava dalších místností; konečná kontrola a osobní příprava.

4 PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ:
1. Příprava místnosti při přípravě místnosti dbáme na bezvadnou čistotu všech prostorů a používaného inventáře, dbáme na soulad barev, dekorativních předmětů, koberců, záclon, dekoračních látek, její součástí je kontrola vzduchotechniky, osvětlovacích těles, dveří, oken a WC. 2. Příprava inventáře má stejná pravidla jako při přípravě na běžný provoz. 3. Prostírání ubrusů používáme jednotné, čisté, nepoškozené, dobře vyžehlené ubrusy; pracujeme ve dvojici; prostírat začínáme na vzdálenějším konci dveří; překlady mají být cca 10–15 cm; délka převisů má být těsně nad židle, aby neomezovala pohyb hostů, cca 30 cm; po prostření můžeme ubrusy přežehlit. 4. Výzdoba tabule výzdobu volíme podle příležitosti.

5 PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ:
5. Zakládání talířů zakládáme 2 cm od okraje stolu; dále založíme naproníček (malý plátěný ubrousek o velikosti 40 x 40 cm) a dezertní talíř. 6. Zakládání příborů postupujeme vždy směrem od talíře; nejdříve založíme masovou vidličku, poté rybí vidličku a dezertní vidličku; dále zakládáme masový nůž, rybí nůž, dezertní lžíci, dezertní nůž; maximální počet založených příborů je 3 (nepočítáme dezertní lžíci); vzdálenost od kraje stolu je 2 cm, mezi příbory 3–5 mm. moučníkový příbor můžeme založit nad okraj talíře, rovněž 1 cm; koktejlový příbor se nezakládá!; příbory, které nemůžeme založit, připravíme na tácky s ubrousky na příruční stůl a ve vhodnou chvíli je doložíme.

6 PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ:
7. Zakládání skla zakládáme 1 cm nad základní nůž; vzdálenost mezi sklenicemi je 3–5 mm; používáme necejchované sklo, znakem zakládáme k hostu; maximální počet založených sklenic je 4; zakládají se podle pořadí do trojúhelníku nebo řady. 8. Pečivové talíře zakládáme vlevo 3 způsoby: horním okrajem na úroveň vidličky; středem na hrot vidličky; spodním okrajem na úroveň hrotů. 9. Menu zakládáme vlevo nad pečivový talířek; v případě nedostatku místa na tabuli můžeme zvolit jiný způsob založení , například zasunutí do stojánků.

7 PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ:
10. Jmenovky zakládáme nad moučníkový příbor; 11. Ubrousky používáme papírové, plátěné, kombinované; nejhygieničtější jsou papírové, skládáme různé tvary; 12. Dochucovací prostředky zakládáme pouze sůl a pepř, vždy min pro 4 hosty; ostatní dochucovací prostředky máme připraveny na pomocném stole; 13. Pečivo zakládáme těsně před příchodem hostů; vždy musíme mít k dispozici světlé i tmavé pečivo; 14. Židle můžeme postavit okrajem k ubrusu, zasunout do poloviny pod ubrus, popř. založit šikmo směrem k čelu tabule.

8 PŘÍPRAVNÉ PRÁCE ZAHRNUJÍ:
15. Příruční stoly umísťujeme je k okraji místnosti; na 20 hostů připravujeme 1 pomocný stůl; na ně připravujeme náhradní inventář pro 2 osoby, dochucovací prostředky, sklo, tácky apod.; můžeme připravit samostatný stůl na dárky, vázy; 16. Další prostory hostina nemusí probíhat pouze v jedné místnosti a proto připravujeme i další místnost; 17.Konečná kontrola odpovědní pracovníci překontrolují stav místnosti, přípravu tabule, WC apod.

9 Opakovací test k tématu: Slavnostní hostiny – příprava místnosti a slavnostní tabule.

10 SOU Horky - učebnice. [online][cit. 2013-10-21]
SOU Horky - učebnice. [online][cit ]. Dostupné z: <

11 Začněte prosím pracovat:
1) Jaké práce patří do přípravy místnosti? 2) Jak připravujeme inventář? 3) Jak zakládáme ubrusy na slavnostní tabuli? 4) Co je konečná kontrola místnosti a sl. tabule?


Stáhnout ppt "Příprava místnosti a slavnostní tabule"

Podobné prezentace


Reklamy Google