Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy"— Transkript prezentace:

1 ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0265 Název školy
Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská 112 Označení materiálu 7/HK/IKT/2/11 Tematický okruh Software osobního počítače – ochrana dat Cílová skupina Žáci studijního oboru Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení Předmět/ročník Informační a komunikační technologie/1. ročník Autor, datum vytvoření Radek Hanka, červen 2013 Anotace Výukový učební materiál je zaměřen na antivirové programy. Seznamuje žáky se základními charakteristikami a možnostmi používání antivirových programů. Klíčová slova Virus, antivirový program, malware, karanténa, aktualizace Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 Antivirové programy

3 ANTIVIROVÉ PROGRAMY vysvětlení pojmu
Antivirový program je aplikace, který slouží k identifikaci, odstraňování a eliminaci počítačových virů a jiného škodlivého software (malware)

4 ANTIVIROVÉ PROGRAMY historické mezníky
1987 – výskyt prvního viru 1988 – první antivirový program 1990 – na trhu se objevuje Norton AntiVirus

5 ANTIVIROVÉ PROGRAMY zjišťovací techniky
K detekci virových infekcí se používají dvě odlišné techniky: 1.) prohlížení souborů na lokálním disku, které má za cíl nalézt sekvenci odpovídající definici některého počítačového viru v databázi 2.) detekcí podezřelé aktivity nějakého počítačového programu, který může značit infekci.

6 ANTIVIROVÉ PROGRAMY postup při detekci nákazy
Při kontrole souboru antivirový program zjišťuje, zda se nějaká jeho část neshoduje s některým ze známých virů, které má zapsány ve virové databázi. Antivirový program pak může infikovaný soubor: vyléčit (pokud je to technicky možné) umístit soubor do karantény (virus se dále nemůže šířit, protože ho nelze dále používat) smazat infikovaný soubor (i s virem)

7 ANTIVIROVÉ PROGRAMY testy antivirových programů
Testy antivirů jsou prováděny nezávislými testovacími agenturami Testuje a zjišťuje se: počet neodhalených hrozeb počet falešných poplachů náročnost na systém uživatelská přívětivost a četnost a dostupnost aktualizací

8 ANTIVIROVÉ PROGRAMY druhy antivirových programů
Mezi nejznámější a zároveň i nejpoužívanější antivirové programy patří: Microsoft Security Essentials Avira antivirus AVG Norton AntiVirus ESET NOD32 Antivirus McAfee Antivirus Kaspersky Antivirus avast!

9 ANTIVIROVÉ PROGRAMY procvičování
1.) Definuj svými slovy pojem antivirový program. 2.) Kdy byl zjištěn první počítačový virus? 3.) Jaké vlastnosti jsou u antivirových programů testovány a hodnoceny? 4.) Vyjmenuj alespoň 5 konkrétních antivirových programů. 5.) Používáš na svém počítači antivirový program? Jaký?

10 POUŽITÉ ZDROJE 1. AUTOR NEUVEDEN. computer_virus.jpg (1300×838) [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google