Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"— Transkript prezentace:

1 Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, 695 03 Hodonín
Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení DUM VY_32_INOVACE_E18.02 Ročník Třetí Tematická oblast a předmět Finanční trhy Ekonomika Název učebního materiálu Peníze Autor Ing. Lenka Hřibová Datum vytvoření Anotace Učební materiál slouží jako podklad pro výuku ekonomi-ky. Prezentace objasňuje pojem „peníze“ z hlediska tu-zemského i devizového trhu, definuje jejich funkce, for-my, vlastnosti a charakterizuje vývoj peněz. Prezentace obsahuje 24 snímků, při jejichž zhotovení byly použity animace.

2 Peníze Obsah Definice peněz Funkce peněz Vlastnosti peněz Vývoj peněz
Formy peněz Ochranné prvky Valuty, devizy, kurzovní lístek Směnárenská činnost Otázky k opakování Zdroje

3 1. Definice peněz Statek, který v určité společnosti slouží jako zákonné platidlo. Zvláštní druh zboží, vyjadřující hodnotu jiného zboží. Aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika. Měna. Prostředek směny.

4 2. Funkce peněz Jednotka zúčtování. Uchovatel hodnoty.
Prostředek směny. Jednotka zúčtování. Uchovatel hodnoty. Lze je směňovat za zboží a služby. Univerzální měřítko ceny, lze jimi vyjádřit dluh. Forma majetku, prostředek jeho akumulace.

5 3. Vlastnosti peněz 1. Dělitelnost − 1 Kč = 100 hal. 2. Zaměnitelnost
3. Přenositelnost − mince, bankovky. 4. Trvalost − trvalá platnost. 5. Trvanlivost − materiály nepodléhají zkáze.

6 4. Vývoj peněz 1. Naturální směna – barterová směna
směna zboží za zboží. 2. Zbožové, komoditní peníze (všeobecné ekvivalenty) vyčlenění určitého zboží, které sloužilo jako peníze (sůl, koření, tabák, plátno, …). 3. Drahé kovy zlato, stříbro v surovém stavu.

7 stříbrné denáry – pro r. 955 (Boleslav I.),
4. Mince ve světě – od 600 let př. n. l., stříbrné denáry – pro r. 955 (Boleslav I.), brakteáty – r – Přemysl Otakar I., groše – 13. století, tolary – 16. století. 5. Papírové peníze od 17. století – bankovky – kryté zlatem, od 20. století – státovky – emitované státem, kryly potřeby státu, nejsou kryty zlatem. 6. Plastikové peníze platební a kreditní karty.

8 5. Formy peněz Hotovostní Bezhotovostní
Oběživo – mince, bankovky. Depozita – peníze na účtech – termínovaná, netermínovaná. Dokonalá likvidita. Peněžní oběh, peněžní zásoba (nabídka peněz).

9 Mince Druh oběživa. Druhy jsou dány právními předpisy.
Dnes ražené, dříve lité. Líc mince – avers – nominální hodnota. Rub mince – revers – vydavatel (český znak). Zabývá se jimi numismatika.

10 Bankovky Druh oběživa v listinné podobě.
Druhy jsou dány právními předpisy, návrhy v ČR vytvořil Oldřich Kulhánek. Od 17. století samostatné platidlo. Lícová strana – avers – nominále, emisní ústav, hlava osobnosti. Rubová strana – revers – státní znak, série, pořadové číslo. Zabývá se jimi notafilie.

11 6. Ochranné prvky 1. Vodoznak 2. Okénkový proužek s mikrotextem
Zřetelně viditelný při pohledu proti světlu, portrét osobnosti na bankovce; je součástí ochrany papíru, vzniká už při jeho výrobě. 2. Okénkový proužek s mikrotextem Proužek zapracovaný do hmoty papíru s nominální hodnotou, na líci vždy po 5 mm vystupuje. 3. Barevná ochranná vlákna Oranžová, 6 mm dlouhá zapuštěná do papíru.

12 4. Soutisková značka 5. Skrytý obrazec 6. Proměnlivá barva
Z každé strany je vidět jen polovina, proti světlu celá, znak státu – ČR, CZ – vzniká současným tiskem obou stran bankovky. 5. Skrytý obrazec Tvořen číslem označující nominále, viděn při sklopném efektu na lícové straně. 6. Proměnlivá barva Mění dle sklonu bankovky, optický efekt, od nominále je viděn na lícové straně.

13 7. Iridiscentní pruh 8. Mikrotext 9. Papír
Duhově lesklý pruh na lícové straně (od 1 000,-). 8. Mikrotext Vytištěn tiskem z plochy i tiskem z hloubky, umístění je individuální (líc – číslo bankovky, rub – slovní označení bankovky). 9. Papír Speciální bankovní papír, přírodně zbarvený (pružný, pevný, odolný proti mačkání).

14 Obr. 1

15 Obr. 2

16 7. Valuty, devizy, kurzovní lístek
Peněžní prostředky v cizí měně v hotovostní formě – bankovky a mince. Devizy Peněžní prostředky v cizí měně v bezhotovostní podobě (na bankovních účtech). Lze s nimi nakládat na základě zahraničních platebních prostředků. Devizový účet – běžný, termínovaný; úročí se v měně, ve které je veden.

17 Kurzovní lístek Obsahuje:
Vydává ho ČNB. Obsahuje: Kurz nákupu – za tento kurz nakupují banky od zákazníků zahraniční měnu. Kurz prodeje – za tento kurz prodávají banky zákazníkům zahraniční měnu. Kurz střed – používá se při devizových obchodech v rámci banky a při účet-ních přepočtech devizových hodnot.

18 8. Směnárenská činnost Směnárna Formy směnáren
Místo, kde lze uskutečnit nákup a prodej valut a deviz. Formy směnáren Podnikatelské soukromé subjekty. Banky – bankovní směnárny.

19 Mohou být provozovány na základě POVOLENÍ:
Směnárenské služby Mohou být provozovány na základě POVOLENÍ: Koncesní listina Devizová licence Vydává ŽÚ po vyjádření ČNB. Splnění všeobecných podmínek, středoškolské vzdělání, provozovna, rekvalifikace, 4 roky v oboru. Pro jednostranné obchody. Uděluji ji ČNB.

20 Právní úprava směnárenství
Zákon č. 284/2009 Sb. o platebním styku. Zákon č. 285/2009 Sb. – jeho součástí je i novela devizového zákona. Devizový zákon č. 219/1995 Sb. Vyhláška č. 376/2009 Sb. o směnárenské činnosti. Opatření ČNB č. 1/2000. Zákon č. 277/2013 o směnárenské činnosti – účinný od Zákon č. 278/2013 Sb. – změny zákona č. 277.

21 Směnárenské tiskopisy
Odpočet Prodejní nebo nákupní; vyhotovuje se 2x. Valutový deník Obsahuje uzávěrku obchodování; každé 3 měsíce povinnost informovat ČNB; archivuje se 5 let. Kartotéka platidel Obsahuje vyobrazení a popis platných bankovek a mincí, informace o vydání a platnosti platidel.

22 9. Otázky k opakování 1. Funkce peněz. Prostředek směny.
Jednotka zúčtování. Uchovatel hodnoty. 2. Formy peněz. Hotovostní – bankovky a mince. Bezhotovostní (depozita). 3. O jakou živnost se jedná v případě směnárny? Koncesovaná živnost. 4. Co je to kurzový lístek a co obsahuje? Lístek s jednotlivými kurzy měn. Kurz střed, nákup, prodej. 5. Vlastnosti peněz. Dělitelnost, zaměnitelnost, přenositelnost, trvalost a trvanlivost. Od 17. století. 6. Kdy se začaly používat bankovky? 7. Jaký je rozdíl mezi valutami a devizami? Obojí je cizí měna, valuty jsou v hotovostní formě, devizy v bezhotovostní formě. Jde o druh platidla, vznikly ve 20. století, používaly se v době krize. 8. Co jsou to státovky? 9. Vyjmenuj ochranné prvky peněz. Vodoznak, okénkový proužek, barevná vlákna, soutisková značka, skrytý obrazec, proměnlivá barva, mikrotext, iridiscentní pruh, papír.

23 11. Jak se nazývá přední strana mince a co obsahuje?
10. Co je to numismatika? Věda o mincích. 11. Jak se nazývá přední strana mince a co obsahuje? Avers – nominální hodnota. 12. Co je to revers? Zadní strana mince nebo bankovky. 13. Co je to notafilie? Věda o bankovkách. 14. Kdy se začaly používat denáry? První mince v českých zemích – Boleslav I. (r. 955). 15. Co je to depozitum? Jde o vklad. Odpočet, valutový deník, kartotéka platidel. 16. Které tiskopisy musí vést směnárny? Všeobecné podmínky, středoškolské vzdělání, provozovna, rekvalifikace, 4 roky praxe v oboru. 17. Podmínky pro udělení koncese na směnárnu. 18. Jaká osobnost je vyobrazena na bankovce 1 000,- Kč? František Palacký.

24 10. Zdroje Texty a obrázky jsou tvorbou autora.


Stáhnout ppt "Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín"

Podobné prezentace


Reklamy Google