Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_44_Italské názvosloví Téma Přednesová a jiná značení Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Přednesová a jiná označení
Italské názvosloví Přednesová a jiná označení

3 Anotace Prezentace je určená žákům 7. – 8. tříd.
Žáci si rozvíjí a uplatňují znalosti v oblasti italského názvosloví. Prezentace je rozdělena na označení tempa, dynamiky a nálady.

4 Italské názvosloví Hudební jevy a pojmy se dají označit italskými názvy. Některé se přepisují do češtiny, některé se uvádějí pouze v italštině. V hudbě se vyskytují i jiné názvy. Jako např.: francouzské, latinské, španělské, německé. Na jejich výslovnosti, pokud je jiná, než česká se musí upozornit.

5 Tempo a tempové značení
Tempo označuje rychlost, jakou se hraje daná skladba. V notách je napsané na začátku skladby, aby hráči říkalo, jak rychle má skladbu hrát, nebo zpívat. Také si můžeme tempo určit pomocí METRONOMU – přístroj, který udává přesné tempo. Je poháněný ocelovým perem na způsobu hodin, který vymyslel v 19. stol. Jan Mälzel. Na metronomu je číselné měřítko, které udává počet úderů za minutu.

6 Metronom

7 Italské tempové značení (výběr)
40 grave těžce, vážně 44 largo široce 63 andante volně krokem 84 maestoso důstojně, vznešeně 88 moderato mírně 132 allegro vesele 160 vivace, vivo živě 184 presto rychle, úprkem 208 prestissimo co nejrychleji

8 Dynamika a dynamická označení
Dynamika = síla, hlasitost přednesu. V notách dynamika určuje, jak silně nebo slabě se má skladba hrát. Kromě znamének dynamiky se používá také různých slovních výrazů, českých a italských a jiných zkratek.

9 Italské dynamické označení (výběr)
ppp piano pianissimo co nejslaběji pp pianissimo velmi slabě p piano slabě, tiše mp mezzopiano středně slabě mf mezzoforte středně silně f forte silně ff fortissimo velmi silně fff forte fortissimo co nejsilněji

10 Nálada a výrazy přednesu
Také při přednesu používáme různých výrazových prostředků. Kontrast má v hudbě velký význam – střídání odstínů v dynamice, tempa a rytmu. Stupňuje se i síla hrané skladby. Většina označení pochází z období klasicismu a romantismu, ve starší hudbě se výrazy přednesu vyskytují mnohem vzácněji.

11 Italské náladové označení (výběr)
appassionato náruživě, vášnivě barbaro divoce, prudce con brio ohnivě, s jiskrou con sentimento s citem con umore s humorem, humorně dolce sladce doloroso bolestně furioso zběsile, zuřivě lacrimoso plačtivě triste smutně

12 Seznam použité literatury a internetové odkazy
ZENKL, Luděk. Heslo: Přednesová a jiná označení. In: ABC hudební nauky. Praha: Editio bärenreiter str. 36 – 54. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :05 - [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google