Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Víte, proč má týden sedm dní?
STVOŘENÍ SVĚTA A TÝDEN Víte, proč má týden sedm dní?

3 „Na počátku všeho byla země pustá a
prázdná, ale nad vodami se vznášel duch Boží…“ den - Bůh stvořil světlo a oddělil je od tmy. den - Vznikla nebesa. den - Objevila se souš a moře, Bůh také stvořil rostlinstvo. den - Bůh stvořil slunce, měsíc a hvězdy. den - Země byla obydlena zvířaty všeho druhu. den - Bůh stvořil lidstvo, muže a ženu. den - Bůh požehnal a posvětil sedmý den, neděle je dnem odpočinku. CITACE: Biblí svatá. Praha: Synodní rady Českobratrské církve evangelické, 1940, s. 5 – 6.

4 ZNÁTE KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ?
Křesťanská církev slaví jako svátky hlavní události Ježíšova života: ADVENT… začátek křesťanského nového roku a doba příprav na příchod Ježíše, čas zklidnění. Začíná čtvrtou nedělí před Štědrým dnem, v pravoslaví šestou. Každou neděli se zapaluje 1 svíčka adventního věnce. VÁNOCE PŮST… období duchovní disciplíny (post, abstinence a dnes také charita), vrcholí Velikonocemi. Začíná Popeleční středou 40 dní před Velikonocemi, na Východě pondělkem v 7. týdnu před Velikonocemi. CHCETE VĚDĚT VÍC?

5 A další… VELIKONOCE NANEBEVSTOUPENÍ … oslava vstoupení Ježíše do nebes, koná se 40 dní po Velikonocích. SVATODUŠNÍ SVÁTKY… deset dní po Nanebevstoupení Páně se slaví seslání Ducha svatého na apoštoly, jinak se nazývají také Letnice. Který ze svátků je nejdůležitější? Vánoce, nebo Velikonoce?

6 VÁNOCE A VELIKONOCE KVĚTNÁ NEDĚLE … znamená konec půstu, Ježíšův vjezd
O Vánocích si připomínáme Ježíšovo narození, ovšem nejdůležitějším svátkem křesťanského kalendáře jsou Velikonoce : KVĚTNÁ NEDĚLE … znamená konec půstu, Ježíšův vjezd do Jeruzaléma. Čtou se Pašije (příběh o Ježíšově umučení). VELKÝ PÁTEK … pátek před Božím hodem velikonočním. Ježíšovo ukřižování. Nekonají se bohoslužby, čte se z Bible a uctívá se kříž. BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ … oslava Ježíšova vzkříšení, vítězství nad smrtí – základní bod křesťanství. Z pohanských dob se zachovalo mnoho lidových zvyků, např. pletení pomlázky.


Stáhnout ppt "KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google