Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrické točivé stroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrické točivé stroje"— Transkript prezentace:

1 Elektrické točivé stroje
VY_32_INOVACE_ Spouštění AM Autor: Ing. Tomáš Kałuža Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Spouštění AM Kroužkové motory Momentová charakteristika

3 Spouštění AM Spouštění je největším provozním problémem asynchronních motorů!!! V okamžiku připojení k síti se asynchronní motor chová jako transformátor nakrátko – odebírá ze sítě velký proud, který se v průběhu rozebíhání postupně snižuje. Při spouštění asynchronních motorů usilujeme o co největší omezení záběrného proudu při současném zachování poměrně velkého záběrného momentu.

4 Spouštění AM Asynchronní motory se spouští různě podle druhu motoru.
Nejsnadněji se spouští asynchronní motory s kotvou kroužkovou, u kterých lze snadno zařadit odpor do rotorového obvodu a tak snížit rotorový proud při standardním záběrném momentu. Kroužkové motory jsou však složitější a choulostivější. Mají vinutý rotor a konce vinutí jsou vyvedeny ke třem kroužkům, na které dosedají uhlíkové kartáče. Ke kartáčům je připojen rotorový spouštěč, což jsou tři sady rezistorů.

5

6 Spouštění AM Při zahájení rozběhu jsou zapojeny všechny rezistory v sadě a proud v rotoru a tedy i ve statoru je tak omezen. Rezistory se postupně vyřazují a proud i moment se tak udržují na stálé hladině. Po dokončení rozběhu se rotorové kroužky spojí nakrátko a kartáče se odklopí. Motor pak pracuje jako asynchronní motor s kotvou nakrátko. Postup při spouštění asynchronního motoru s kotvou kroužkovou popisují proudová a momentová charakteristika kroužkového motoru.

7 Momentová charakteristika motoru
Závisí na odporu v obvodu kotvy. Na obrázku jsou vyneseny dvě charakteristiky, písmenem B je označena charakteristika pro vyšší odpor kotvy. Mn je jmenovitý moment, Mz je záběrový moment, Mmax je maximální moment, při větším zatížení se motor zastaví (přitom ale odebírá velký proud). Z charakteristik je zřejmé, že při rozběhu je lepší vyšší odpor kotvy, ale při běhu naopak menší (strmější charakteristika v okolí jmenovitého momentu, tedy menší kolísání otáček, vyšší účinnost).

8 Literatura VAVŘIŇÁK, P.: Elektrické stroje a přístroje. Ostrava: SŠ elektrotechnická, Ostrava, 2006 SMEJKAL, J. a kol.: Elektrotechnika, VUT Brno, 1991 NAVRÁTILOVÁ, E.: Elektrické stroje. Havířov, 2011 BOREŠ, P. obvody.wz.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Elektrické točivé stroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google