Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_20_12_První pomoc 2 Číslo skupiny: 1 Autor: Mgr. Klára Tyllová Vzdělávací obor/Předmět/Téma: Výchova k občanství/Výchova k obćanství a zdraví/Člověk a zdraví Druh učebního materiálu: prezentace Metodický list: ne Anotace: Žáci se seznamují s poskytováním první pomoci, za jakých okolností a jak musí pomoci. Seznamují se s postupem při astmatickém či epileptickém záchvatu. Ověřeno ve třídě: VII.B Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis: Mgr. Klára Tyllová

2 První pomoc 2

3 Nejprve zopakování z minulé hodiny...

4 1. Za jakých okolností poskytnout první pomoc a jaký je postup?

5 2. Jaký je postup při umělém dýchání?

6 3. Jaký je postup při zevní masáži srdce?

7 Správně! A pokračujeme dál...

8 ASTMATICKÝ ZÁCHVAT Dušnost Pískání při nádechu Kašel
Nadměrná produkce hlenu Dýchání se stále ztěžuje Zvyšuje se tlak uvnitř hrudníku

9

10 Pomoc Uvolnění dýchacích cest
Například rozepnutí těsného oděvu, odstranění alergenu a zajištění přísunu čerstvého vzduchu. Podání léků (pokud je má dotyčný u sebe). Umístění do "polosedu" - poloha na zádech s podporou zad.

11

12 Pak sledujeme životní funkce dotyčného
Pak sledujeme životní funkce dotyčného. Tedy jestli dýchá, má tep a je při vědomí. Důležitá je také psychika, takže na něj mluvíme klidným hlasem, nepaníkaříme a zbytečně nekřičíme.

13

14 EPILEPTICKÝ ZÁCHVAT Epilepsie neboli padoucnice
Onemocnění mozku, které vyvolává záchvaty Může být vrozená, nebo způsobená po úrazu hlavy, infekčním či nádorovém onemocnění.

15

16 Příčiny Nepravidelný denní režim Nedostatečný odpočinek Alkohol
Blikavé světlo (stroboskop, stará televize či počítač)

17

18 Příznaky Pád na zem. Křeče celého těla, které mohou trvat desítky sekund. Nejprve dlouhodobé stahy a potom záškuby. Může se objevit pěna u úst. Po záchvatu se objevuje zmatenost či až amnézie.

19 Pomoc Nesnažte se zabránit křečím a omezit postiženého v pohybu. Mohli byste mu ještě více ublížit! Zkuste ho obložit měkkými předměty, aby co nejméně narážel do ostatních věcí a nezpůsobil si tak další poranění. Nevkládejte mu nic do úst, křeče jsou příliš silné a hrozí minimálně pokousání. Přivolejte záchrannou službu.

20

21 Pokud je to první záchvat, je vhodné v nemocnici provést CT mozku a hospitalizaci na neurologii.

22 Všechny obrázky staženy přes www.cmis.cz/dum dne 2.6.2013
2. slide / 7. slide 9. slide illustration_NIH.jpg 11. slide 13. slide

23 15. slide https://en. m. wikipedia
20. slide el,_ZZS_ZK.jpg 21. slide


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google