Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"— Transkript prezentace:

1 Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Služby Mgr. Jaroslav Krčmář

2 Pojem „SLUŽBY“ Služby představují specifický sektor národních ekonomik. Služby představují rozličné činnosti, které „slouží“ jednotlivým lidem, nebo podnikům a společnosti. Služby nelze změřit ani zvážit, nelze je skladovat.

3 TERCIÉR ( terciérní sektor národní ekonomiky)
Sektor služeb označovaný z hlediska národního hospodářství jako terciární sektor, zahrnuje všechna odvětví lidské činnosti, jejichž podstatou je poskytování služeb, tedy poskytování práce, znalostí, finančních prostředků, infrastruktury, výrobků nebo jejich vzájemná kombinace. Další sektory národního hospodářství jsou: Primární sektor (suroviny) Sekundární sektor (výroba a průmysl)

4 Patří sem: Maloobchod, administrativa a řízení, zdravotní péče,
sociální péče, školství, veřejné stravování, věda a výzkum, bankovnictví a pojišťovnictví, zahraniční obchod, tělovýchova cestovní ruch a rekreace včetně osobní dopravy.

5 CHARAKTERISTIKA neskladovatelnost – služby nelze vyrábět do zásoby,
nedělitelnost – poskytnuté služby nelze nijak dělit, nehmotnost – služby nemají hmotnou (fyzickou) podstatu, proměnlivost – závisí na tom, kdo je poskytuje, kdy je poskytuje a kde je poskytuje nemožnost vlastnictví – zákazník vlastní pouze právo na poskytnutí služby

6 DĚLENÍ : kolektivní – obrana státu, justice, školství, osvětlení ulic apod. individuální – cestovní ruch, kadeřnictví, veřejné stravování, čistírny apod. DALŠÍ DĚLENÍ: Spotřební ( určené spotřebě jednotlivců a soukromých osob) Výrobní ( určené organizacím, firmám a podnikům)

7 Dělení dle financování:
Služby veřejné ( poskytované bez nároku na zisk všem občanům /hasiči, lékařská péče, obrana a bezpečnost/ Služby privátní (soukromé) : lidé si je hradí sami.

8 Nejdůležitější služby :

9 Kolektivní služby

10 Osobní služby

11 LOKALIZACE SLUŽEB: Pro lokalizaci služeb je nejdůležitější rozložení obyvatelstva, jemuž budou služby nabízeny. V menších obcích tak nalezneme jen základní služby. Ve velkých městech je nabídka služeb velká.

12 Vývoj služeb V současné době zaznamenávají služby dynamický rozvoj.
Podíl lidí zaměstnaných ve službách stoupá, liší se však v rozvinutých a rozvojových zemích. Často je ukazatelem vyspělosti státu. Čím větší podíl = tím vyspělejší stát

13 Struktura zaměstnanosti

14 Urči o jaký stát se jedná :
Česká republika Japonsko Indie Mexiko

15 Podíl zaměstnanců v r. 2008

16 ZDROJE: https://managementmania.com/cs/sektor-sluzeb-terciarni-sektor
Pracovní sešit , Současný svět, : Česká geografická společnost s.r.o


Stáhnout ppt "Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u"

Podobné prezentace


Reklamy Google