Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu"— Transkript prezentace:

1 PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0950 Označení materiálu
VY_32_INOVACE_mix2_zsv16 Soubor  zsv16_patristika_I.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor Mgr. Jiří Beran, Mgr. Marie Kohoutová Anotace Prezentace seznamuje s obdobím filosofie patristiky, jejím vznikem, charakteristikou a prvním obdobím apologetikou. Předmět Základy společenských věd Tematická oblast Křesťanská filosofie Téma Patristika Očekávané výstupy Seznámit s příčinami vzniku patristiky, rozdělením na jednotlivá období a představiteli, myšlenkami prvního období apologetiky. Klíčová slova Filosofie, křesťanství, patristika, páter, hereze, apollogetika Druh učebního materiálu prezentace Cílová skupina vyšší stupeň osmiletého gymnázia, čtyřleté gymnázium Ověřeno , SSV Zdroje uvedeny na konci dokumentu.

2 PATRISTIKA FILOSOFIE 1.-8.stol.n.l.

3 Co je patristika? Z řeckého páter (otec) – filosofie církevních otců
Křesťanské názory v dílech církevních otců – podoba filosofického učení Studium křesťanské literatury a filosofie v období 1.-7.století Ovlivněna synkretismem – dějiny, život v rukách boha Cesta k Bohu je následovat Krista Žít v lásce,pravdě,odpouštět,spravedlnost,mít naději Zlo a smrt nejsou poslední věci na tomto světě Hledání své cesty, obhájit názory,srozumitelnost Sjednocení řeckého, židovského, křesťanského myšlení Expanze křesťanství X absence hlubších filosofických tezí Řeší otázky: lidské svobody, trojjedinosti boha, boží milosti, církevní struktury, bohoslužby, života v církvi.

4 Pojmy a dělení patristiky
Pojmy: páter (otec), hereze (odpadlictví)=názor neslučitelný s obecnou vírou církve, predestinace (předurčení), logos. Inspirace v řecké a latinské filosofii (především v pojmech) ETAPY VÝVOJE 1. Apologetika stol.n.l. – obrana křesťanství 2. Dogmatika stol.n.l. - základní pravidla 3. Systematika stol.n.l. – tvorba systému Možné i jiné rozvržení,dělení.

5 Jiná možná rozdělení Období Apoštolských otců Apologeti
Novozákonní apokryfy Raná patristika Vrcholná patristika Pozdní patristika

6 Novozákonní apokryfy Apokryf = text, který se blíží biblickému kánonu, ale nepatří do něj Zachoval se jen zlomek ( byly odmítnuty ) O životech svatých (Ježíše a panny Marie) Inspiroval se v nich Korán Apoštolští otcové – 15 řeckých spisů formou podobných Novému zákonu – 2.stol.n.l. O počátcích křesťanství mimo Palestinu Didaché - učení 12 apoštolů Apologeti – polemika, literární obrana křesťanství Justin – dva spisy adresované císaři Antonu Piovi a senátu, dialog s židem Tryfonem

7 Apologetika Obrana křesťanství, teoretické zdůvodnění
Ježíš – náboženský učitel, reformátor Judaismu, mluvčí chudiny Proti esejcům, farizejům, saduceům Pavel z Tarzu Druhý zakladatel křesťanství – apoštol národů Pronásleduje křesťany – poté mystické vidění, stal se Pavlem, ovlivněn helénismem - autor epištol - spory s filosofy, židy, apoštolem Pavlem - idea všelidské světové mise křesťanství, všichni lidé dojdou spásy, království boží není jen Izrael - zahynul v Římě (Nero)

8 Východní apologetika Justin Filosof – jediná filosofie je v Písmu Irenej z Lyonu - odpůrce reforem gnóze (spis „Proti herezím“) „ Je užitečnější s láskou věřit v Boha než se nadýmat vědou“ Hippolyt Římský - nauka o církevní tradici, liturgický kalendář Západní apologetika Tertullianus – proti vnášení filosofie do křesťanství, obhajoba křesťanství, kritika církve, každé jsoucno je tělesné – dědičný hřích prarodičů, logos byl osobou před stvořením světa, pak vyšlo z otce „ Věřím, protože je to nesmyslné.“

9 Tertullianus ( n.l)

10 Zdroje Vlastní poznámky, výpisky [1] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [2] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [3] AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia cz [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "PATRISTIKA I. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu"

Podobné prezentace


Reklamy Google