Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař"— Transkript prezentace:

1 Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař
Domácí porody Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař

2 Vývoj natality a NÚ v ČR 103 NATALITA NÚ 2010 ČR 1.44promile

3 Dítě si vybrat nemůže Je rukojmím matky
Záleží na tom zda je matka ochotna alespoň na 72 hodin vyměnit pohodlí domova za větší či menší dyskomfort nemocničního zařízení Vždy se najde dostatek důvodů k obhájení ,,přirozeného porodu“ doma Otázkou ale zůstává, do jaké míry je matka schopna a ochotna nést zodpovědnost za své rozhodnutí a chování a do jaké míry spoléhá na pomoc lékaře, bude –li nutná

4 Touha po porodu doma odráží vývoj společnosti
Matky matek které nyní usilují o domácí porody, považovaly porod v porodnici jako nejlepší a nejbezpečnější možnost Co se tedy za let ve společnosti změnilo? Byly dříve porodnice komfortnějším místem pro rodičku? Měly doma matky horší podmínky k porodu než nyní ? Cítila se doma matka méně komfortně než na porodnici?

5 Jak viděly porod dřívější generace Žen
V paměti matek a babiček zůstával otisk vzpomínek minulých generací na mrtvé rodičky a novorozence. Z obavy z rizik které porod přináší neváhaly opustit komfort domova a volily porodnici jako místo neútulné ale poskytující větší pocit bezpečí. Byly obezřetnější. Vedla je k tomu rodová moudrost. Smrt měla konkrétnější podobu.

6 Zdraví jako samozřejmost?
Modení medicína dosáhla obrovských úspěchů v boji s nemocemi Zdá se jako bychom mohli přestat očkovat, protože nemoci jako je např. dětská obrna se u nás nevyskytují! Novorozenecká a mateřská úmrtnost klesla na tak nízké hodnoty, že riziko smrti při porodu ani nevnímáme Zdraví chápeme jako samozřejmost. Na všechno je lék. Na nemoci,natož na přirozené děje jako je porod, se přece neumírá!

7 Nepodceňujme současnou rodičku
Riziko z porodu doma je sice v jejích očích menší než jak ho viděly předchozí generace a než jak ho vidí porodník ale o riziku ví. Považuje ale za zcela legitimní, že se o riziko podělí jak s porodníkem,tak s neonatologem Platí si přece zdravotní pojištění! Kdyby vznikl při porodu problém, musí tu být specializovaná pomoc v cuku letu! Zdravotnictví přece stojí takových miliard, tak ať pomůžou, když to chci a potřebuji!

8 Závěr Jak velké riziko by měla nést matka za své rozhodnutí porodit dítě doma? Jak velké riziko na sebe bere zdravotník a stát


Stáhnout ppt "Martin Gregora Richard Plavka Martin Čihař"

Podobné prezentace


Reklamy Google