Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,"— Transkript prezentace:

1 Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru, který zahrnuje všechny fyzické součásti počítače (elektronické obvody, skříň…).

2 Software a data Software můžeme definovat i tak, že to je v počítači vše, co není hardware Avšak v tomto případě zahrnujeme mezi software i data, která typicky není možné vykonat procesorem, protože neobsahují strojové instrukce pro procesor počítače, ale data popisují obrázek, textový dokument a podobně.

3 Škodlivý software Software může provádět i nezamýšlenou činnost a v takovém případě hovoříme buď o programátorské chybě nebo o počítačových virech, malware, spyware, trojských koních a podobném nežádoucím software. Důvodem existence nežádoucího software jsou zlé nebo nečestné úmysly jejích tvůrců, kteří zneužívají chyb ostatních software. Proto existují antivirové programy, antispyware a další programy, které leží na pomezí aplikačního a systémového software a pokouší se činnost nežádoucího software eliminovat.

4 Rozdělení softwaru systémový software – umožňuje efektivní používání počítače - Firmware, operační systém, jádro operačního systému ,pomocné systémové nástroje aplikační software – umožňuje uživateli vykonávat nějakou užitečnou činnost, například: - kancelářské balíky, grafické programy, vývojové nástroje, zábavní software

5 Firmware = označení pro software, který slouží pro řízení nějakého vestavěného systému. Firmware řídí například semafory, kalkulačky, počítačové díly (pevný disk, Wi-Fi čip, vypalovačka…), mobilní telefon, digitální fotoaparát, syntezátor atd. Operační systém = základní programové vybavení počítače. Skládá se z jádra a pomocných systémových nástrojů. Hlavním úkolem operačního systému je zajistit uživateli možnost ovládat počítač, vytvořit pro procesy stabilní aplikační rozhraní a přidělovat jim systémové zdroje.

6 Jádro operačního systému = část operačního systému
Jádro operačního systému = část operačního systému.U pokročilých operačních systémů jádro nikdy neztrácí kontrolu nad počítačem a po celou dobu jeho běhu koordinuje činnost všech spuštěných procesů. Pomocné systémové nástroje = pro správu operačního systému (formátování disků, nastavení oprávnění, …)

7 Kancelářský balík = označení pro skupinu kancelářského software prodávaného jako celek, který nabízí určitý stupeň propojení jednotlivých aplikací v balíku. Jeho součástí obvykle bývá textový procesor, tabulkový procesor, nástroj na tvorbu prezentací či databázový systém. grafické programy: vektorový grafický editor, bitmapový grafický editor… vývojové nástroje: vývojové prostředí, překladač… zábavní software: počítačové hry, přehrávače digitálního zvuku a videa apod.

8 Podle finanční dostupnosti můžeme software rozdělit na:
Freeware =je proprietární software, který je distribuován bezplatně (či za symbolickou odměnu typu poslání pohlednice, mnohdy autor umožňuje (ale nevyžaduje) v případě spokojenosti zaslání finančního daru) Shareware = je označení pro software chráněný autorským právem, který je možné volně distribuovat (typicky na internetu nebo na CD nebo DVD, jež jsou přílohami časopisů). komerční software = software, který je šířen za úplatu. To znamená, že pokud produkt chcete používat, musíte za to tvůrci zaplatit.

9 Děkuju za pozornost! :) Vypracovala: Kateřina Hasmanová/1.L
Zdroje: wikipedie, google


Stáhnout ppt "Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,"

Podobné prezentace


Reklamy Google