Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?"— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Co už umíme? Software Programové vybavení počítače Soubor Data uložená v počítači pod určitým jménem (např. obrázek nebo textový dokument)

3 Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Nové pojmy, učivo Počítačový vir Program, který se dokáže šířit bez vědomí uživatele Jeho cílem je způsobit nefunkčnost jiných programů, smazat data v počítači, příp. smazat celý disk. Antivirové programy Programy pro vyhledávání škodlivého software a k jeho následnému odstranění Při práci antivirový program prohledává soubory a odhaluje programy, které mohou být počítači škodlivé

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Jak pracuje antivirový program? Zkouší opravit zavirovaný soubor Uloží ho do karantény (aby dále nemohl škodit) Smaže poškozený soubor i s virem

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Jak se počítačové viry šíří? Spustitelné souboryPříloha e-mailu Systémové oblasti počítače (tzv. boot viry) Dokumenty vytvořené v kancelářských aplikacích (makro viry)

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Pojmy týkající se počítačových virů SPAM ČERV PHISHING SPYWARE TROJSKÝ KŮŇ HOAX Nevyžádaná pošta hromadně šířená internetem Poskytují nebezpečné rady, např. jak se zbavit domnělého viru smazáním nějakého souboru Program, který využívá internet k odesílání dat z počítače bez vědomí jeho uživatele Podvodná technika používaná na Internetu k získávání citlivých údajů Skrytá část programu nebo aplikace s funkcí, která škodí Počítačový program, který je schopen automatického rozesílání kopií sebe sama na jiné počítače

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 VirVirus souborFile Trojský kůňTrojan horse

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 ÚKOL – samostatná práce Jaké znáš antivirové programy? Vyhledej na internetu antivir od českého výrobce.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 7 Použité zdroje: http://office.microsoft.com/cs-cz/images/?CTT=6&ver=14&app=powerpnt.exe


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc POČÍTAČOVÉ VIRY Co jsou počítačové viry a jak se proti nim bránit?"

Podobné prezentace


Reklamy Google