Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová grafika Úvod do základů počítačové grafiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová grafika Úvod do základů počítačové grafiky."— Transkript prezentace:

1 Počítačová grafika Úvod do základů počítačové grafiky

2 Vlastnosti obrázku jako souboru.

3 Základní vlastnost souboru velikost (kB, MB,…). velikost (kB, MB,…). typ souboru – formát souboru (*.jpg, *.tmp, *.bmp ……). typ souboru – formát souboru (*.jpg, *.tmp, *.bmp ……).

4 Velikost souboru je ovlivněna kvalitou snímku: kvalitou snímku: rozlišením (počtem obrazových bodů), rozlišením (počtem obrazových bodů), barevnou hloubkou (počtem barev). barevnou hloubkou (počtem barev).

5 Barevná hloubka Barevná hloubka se udává jako jedno číslo a říká kolik různých barev jsme schopni zpracovat. Barevná hloubka se udává jako jedno číslo a říká kolik různých barev jsme schopni zpracovat. Každý bod (pixel) rastrového obrázku má svojí barvu. Každý bod (pixel) rastrového obrázku má svojí barvu.

6 Černobílý obrázek „Černobílý“ obrázek - pro 1 bod stačí černá nebo bílá barva, tedy 1 bit „Černobílý“ obrázek - pro 1 bod stačí černá nebo bílá barva, tedy 1 bit ten nabývá hodnotu 0 nebo 1, v našem případě bílá nebo černá), ten nabývá hodnotu 0 nebo 1, v našem případě bílá nebo černá), toto je ale obrázek složený pouze z černé a bílé. toto je ale obrázek složený pouze z černé a bílé. Máme – li na mysli klasický „černobílý obrázek“ – tedy obrázek s odstíny šedé, může 1bod nabývat 256 odstínů šedé – od bílé až po černou. Máme – li na mysli klasický „černobílý obrázek“ – tedy obrázek s odstíny šedé, může 1bod nabývat 256 odstínů šedé – od bílé až po černou. 256=2 8, tedy každý pixel je popsán 8 b (bity) = 1 B (Byt, Bajt). 256=2 8, tedy každý pixel je popsán 8 b (bity) = 1 B (Byt, Bajt).

7 Barevný obrázek Standardní barevný obrázek má každý 1 pixel obarvený barvou, která je složená ze 3 základních barev. Standardní barevný obrázek má každý 1 pixel obarvený barvou, která je složená ze 3 základních barev. RGB – red, green, blue. RGB – red, green, blue. Každá barva má 256 odstínů, tj. = 2 8 b = 1B. Každá barva má 256 odstínů, tj. = 2 8 b = 1B. 3 x 1B = 3B = 24b 3 x 1B = 3B = 24b tzv. 24 bitová barevná hloubka na pixel. tzv. 24 bitová barevná hloubka na pixel. A výsledný obrázek může mít 256 3 = 16,7 mil barev. A výsledný obrázek může mít 256 3 = 16,7 mil barev.

8 Typ souboru je určen: Programem (editorem). Programem (editorem). Hardwareovým zařízením (foťákem, kamerou, skenerem…). Hardwareovým zařízením (foťákem, kamerou, skenerem…). Poznáme jej podle přípony. Poznáme jej podle přípony.

9 Formáty grafických objektů Obrázky ve vysokém rozlišení zabírají na disku mnoho místa, Obrázky ve vysokém rozlišení zabírají na disku mnoho místa, Pro příliš velké obrázky se proto používají formáty, kde dochází k tzv. kompresi. Pro příliš velké obrázky se proto používají formáty, kde dochází k tzv. kompresi. Komprese „ zhustí “ ukládaná data a ušetří tím místo na disku. Komprese „ zhustí “ ukládaná data a ušetří tím místo na disku.

10 Formáty grafických objektů Druhy komprese. Druhy komprese. Komprese bezeztrátová – dojde k zjednodušení originálního obrazu i snížení velikosti souboru, ale obrázek lze zpětně „rekonstruovat“ do původní kvality. Komprese bezeztrátová – dojde k zjednodušení originálního obrazu i snížení velikosti souboru, ale obrázek lze zpětně „rekonstruovat“ do původní kvality. Komprese ztrátová – dojde k zjednodušení originálního obrazu i snížení velikosti souboru bez možnosti zpětné obnovy kvality. Komprese ztrátová – dojde k zjednodušení originálního obrazu i snížení velikosti souboru bez možnosti zpětné obnovy kvality.

11 Formát JPG Nejpoužívanější ztrátový formát pro rastrové obrázky. Nejpoužívanější ztrátový formát pro rastrové obrázky. Není vhodný pro čárovou grafiku, tedy ani text, při větší kompresy je text potom rozmazaný. Není vhodný pro čárovou grafiku, tedy ani text, při větší kompresy je text potom rozmazaný. Velikost výsledného obrázku lze ovlivnit stupněm komprese. Velikost výsledného obrázku lze ovlivnit stupněm komprese.

12 Formát GIF Používaný v hojné míře na Internetu. Formát určený pro rastry, nelze využít tolik barev jako u JPGu, (pouze 2 - 256 barev). Díky tomu, že GIF ukládá barvy pomocí redukované palety je velikost souboru poměrně malá. Obrázek lze animovat a používat průhledné pozadí (průhledná barva je součástí vybrané palety barev). Používá bezeztrátovou kompresi – vhodný na čáry, loga bannery.

13 Formát BMP Nejjednodušší způsob „bitmapového“ uložení obrázku. Jedná se o bezeztrátové uložení, výsledkem jsou velké soubory. Tento formát používá například program Malování.

14 Formát PNG PNG byl vyvinut jako náhrada za placený GIF. PNG podporuje bezeztrátovou komprimaci – kompresi. Podporuje barevnou hloubku až do 32 bitů, kde je k 24 bitovému obrázku přidán 8 bitový alpha kanál, ve kterém se zaznamenávají stíny a podobné grafické efekty. Hodí se zejména k ukládání webové grafiky, při použití pro foto jsou soubory dosti velké.

15 Formát PDF Byl vytvořen pro přenášení dokumentů mezi různými počítači a operačními systémy ( P ortable D okument F ile). Může obsahovat text i obrázky. Zajišťuje, že se tento dokument zobrazí na všech zařízeních stejně.

16 Změna velikosti snímku nejčastější úprava Nejedná se o změnu náhledu na obrazovce, ale o změnu velikosti souboru, tzn. o zmenšení počtu kB, MB. Nejedná se o změnu náhledu na obrazovce, ale o změnu velikosti souboru, tzn. o zmenšení počtu kB, MB. POZOR – zmenšení obrázku je nevratná činnost => vždy si zálohujme originál snímku. POZOR – zmenšení obrázku je nevratná činnost => vždy si zálohujme originál snímku. Totéž platí i pro nejrůznější úpravy snímků. Totéž platí i pro nejrůznější úpravy snímků.

17 Volně dostupné programy pro úpravu obrázků IrfanView. IrfanView. MS Picture Manager. (součástí MS Office) MS Picture Manager. (součástí MS Office)

18 IrfanView Volně šiřitelný program pro úpravu i prohlížení obrázků. Volně šiřitelný program pro úpravu i prohlížení obrázků. Lze jím prohlížet i videa a zvuky Lze jím prohlížet i videa a zvuky Lze jej stáhnout z Internetu na adrese: http://www.irfanview.cz/. Lze jej stáhnout z Internetu na adrese: http://www.irfanview.cz/.http://www.irfanview.cz/ Vytvořil jej Irfan Skiljan. Vytvořil jej Irfan Skiljan.

19 Základní funkce programu Podporuje mnoho grafických formátů, Podporuje mnoho grafických formátů, přeložen do mnoha jazyků včetně češtiny, přeložen do mnoha jazyků včetně češtiny, umí měnit počet barev, umí měnit počet barev, umí měnit rozlišení, umí měnit rozlišení, umí vytvářet fotoalba z fotografií, prezentace i šetřiče obrazovky (*.scr), umí vytvářet fotoalba z fotografií, prezentace i šetřiče obrazovky (*.scr), umožňuje hromadnou konverzi grafických formátů a hromadné přejmenování souborů, umožňuje hromadnou konverzi grafických formátů a hromadné přejmenování souborů, umí posílat obrázky e-mailem, umí posílat obrázky e-mailem, přehrává video i zvuk, přehrává video i zvuk, obsahuje 11 efektů pro úpravu grafiky, obsahuje 11 efektů pro úpravu grafiky, umožňuje sejmutí obrazovky, umožňuje sejmutí obrazovky, neupravuje systémový registr bez souhlasu uživatele – nemusí se instalovat, neupravuje systémový registr bez souhlasu uživatele – nemusí se instalovat, samotný program tvoří pouze 1 soubor, který je velice malý. samotný program tvoří pouze 1 soubor, který je velice malý.

20 Zdroje: http://www.eduit.cz/zaklady- grafiky/. http://www.eduit.cz/zaklady- grafiky/ http://www.irfanview.cz/. http://www.irfanview.cz/. http://www.irfanview.cz/ Odborné časopisy. Odborná literatura. http://cs.wikipedia.org/grafické formáty http://cs.wikipedia.org/grafické formáty

21 Konec © Mgr. Petr Loskot 1. 9. 2012


Stáhnout ppt "Počítačová grafika Úvod do základů počítačové grafiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google