Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiáluTeorie vzniku psychických poruch (VY_32_INOVACE_04.02.02) AutorMgr. Monika Malá Tematická oblastPatopsychologie Ročníkosmý Datum tvorbyZáří 2012 Anotace Prezentace je určena pro výuku patopsychologie v semináři v psychologie v maturitním ročníku, seznamuje studenty s problematikou vzniku psychických poruch z hlediska biologického, psychoanalytického, behaviorálního a kognitivního. Metodický pokyn Šablona slouží jako digitalizovaná učebnice pro žáky semináře z psychologie, jednotlivé strany prezentace na sebe tematicky navazují, řeší problematiku psychopatologie. Časová dotace materiálu je 15-20 minut.

2 Teorií vzniku psychických poruch se zabývá psychopatologie Psychopatologie třídí duševní choroby a jejich příznaky. Definice podle Hartla a Hartlové zní: patopsychologie je nauka o chorobných duševních jevech, která se zabývá příznaky a klasifikací duševních chorob. Z výzkumů odborníků na duševní choroby vzešlo několik teorií, jakým způsobem vznikají duševní choroby.

3 Teorie vzniku psychických poruch Teorií je více, podle Atkinsonové existují hlediska biologická, psychoanalytická, behaviorální, kognitivní.

4 Biologické hledisko Psychické poruchy jsou způsobeny tělesnými poruchami mezi které patří: genetické odchylky, abnormality ve specifických částech mozku, porucha přenosu neurotransmiterů, fungování autonomního nervového systému. Jako léčbu upřednostňují užívání léků.

5 Psychoanalytické hledisko Zdůrazňuje význam nevědomých konfliktů, které obvykle pocházejí z raného dětství. Aby člověk zvládl úzkost vyvolanou vytěsněnými impulzy a emocemi, používá nevědomé obranné mechanismy. Přivedení nevědomých konfliktů a emocí do vědomí by mělo odstranit maladaptivní používání obranných mechanismů, a tím i psychickou poruchu.

6 Behaviorální hledisko Zkoumá, jak ve specifických situacích dochází k podmiňování strachu a jakou roli při vzniku a přetrvávání maladaptivního chování hraje zpevňování, posilování reakce. Behaviorální přístup pohlíží na duševní poruchy z hlediska teorie učení a předpokládá, že maladaptivní chování je naučené a lze jej tedy vhodnými postupy odnaučit nebo přeučit.

7 Kognitivní hledisko Dle něho některé duševní poruchy vznikají na základě porušených vědomých kognitivních procesů. Důležité je, jak lidé přemýšlejí, jak vnímají a hodnotí stresové situace a jaké používají strategie zvládání těchto situací. Psychické poruchy mohou být zmírněny změnou chybných kognitivních procesů.

8 otázky Vysvětli rozdílný pohled na teorie vzniku psychických poruch. Jaké hledisko zohledňuje více vliv prostředí? Je možná kombinace vlivů na psychický stav jedince?

9 Zdroj: Mgr. Kateřina Juklová, Mgr. Radka Skorunková: Základy psychopatologie, Gaudeamus, Univerzita Hradec Králové, 2009, Hradec Králové


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie."

Podobné prezentace


Reklamy Google