Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (rozdělení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (rozdělení."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (rozdělení podle vodičů) Obor:Elektrikář Ročník:1. Vypracoval:Bc. Martin Fojtík

2 Vodiče dělíme podle konstrukce - Izolované - Holé - Šňůry - Kabely

3 Podle způsobu určení rozlišujeme vodiče - Kabely silové - Kabely sdělovací

4 Izolované vodiče dělíme podle druhu izolace - Vodiče s pryžovou izolací - Vodiče s PVC izolací

5 PVC izolace PVC izolace z měkčeného PVC odolává chemickým vlivům. Pružnost je však závislá na teplotě. Při nízkých teplotách se láme a praská, při vysokých teplotách měkne a zmenšuje se jeho mechanická pevnost. Z hlediska hořlavosti je PVC izolace samozhášivá a odolná proti šíření plamene.

6 Pryžová izolace Pryžová izolace se vyrábí z přírodního nebo syntetického kaučuku, má vhodné mechanické vlastnosti. Pokud jde o pružnost, snáší dobře nízké teploty, ale poměrně málo odolává působení minerálních olejů a světelným účinkům. Značnou nevýhodou je její hořlavost.

7 Písmenové označení silových kabelů Označení kabelů je složeno vždy z písmenkové a číselné značky. Písmenková značka určuje druh jádra a izolaci pláště. Číselná značka určuje průřez jádra, počet žil a napětí.

8 Děkuji Vám za pozornost Bc. Martin Fojtík Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Elektrické instalace (rozdělení."

Podobné prezentace


Reklamy Google