Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝTRUSNICOVÝ KLAS A VÝTRUSY PŘESLIČKY ROLNÍ Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝTRUSNICOVÝ KLAS A VÝTRUSY PŘESLIČKY ROLNÍ Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno"— Transkript prezentace:

1 VÝTRUSNICOVÝ KLAS A VÝTRUSY PŘESLIČKY ROLNÍ Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno 12. 1. 2013

2 Název školy:Základní škola Městec Králové Autor:Ing. Eva Khorelová Název:VY_32_INOVACE_21_SPř Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.2313 Téma:Výtrusnicový klas a výtrusy přesličky rolní Anotace:Výuková prezentace, sloužící k vysvětlení významu hapter na výtrusech přesliček při procesu rozmnožování, obsahuje náměty pro samostatnou práci žáků. Datum dokončení:12. 1. 2013

3 Vysvětlivky k pomocným symbolům: Přemýšlejte, řešte problém. Určeno k zápisu do protokolů.

4 Teoretický úvod  Z hodin přírodopisu už víte, že přeslička rolní vytváří na jaře lodyhu s výtrusnicovým klasem.  Tato jarní lodyha je 10–20 cm vysoká, hnědá, na vrcholu má 1–4 cm dlouhý elipsovitý výtrusnicový klas.

5  Výtrusnicový klas je tvořen jednotlivými výtrusnými listy – sporofyly.  Na obrázku zralého výtrusnicového klasu je dobře vidět, že sporofyly mají tvar deštníčků.  Každý sporofyl nese několik výtrusnic v nichž se tvoří výtrusy.

6  Po odumření jarní lodyhy vyrůstá sterilní letní zelená lodyha.  Tato lodyha se přeslenitě větví. Foto Lenka Němcová

7 Eric Guinther, [cit. 2013-02-12], dostupné pod licencí Creative Commons na www.: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Equisetum_telmateia_stem.jpg V každé uzlině vyrůstá pochva, což jsou bočně srostlé přeslenitě uspořádané listy.

8 Výtrusy s hapterami  Výtrusy – spory mají na povrchu 4 vláhojevné pentlice zvané haptery.  Pentlice se v suchu roztáhnou, ve vlhku se zamotají, vzájemně se proplétají ve shluky roznášené větrem.  Tím že různorodé výtrusy vyklíčí vedle sebe, je zajištěna další možnost rozmnožování.

9 Výtrusy s vláhojevnými pentlicemi tvoří shluky

10 Pentlice se při větší vlhkosti zamotávají výtrus se 4 pentlicemi samostaná pentlice

11 Haptery jsou na koncích ploše rozšířené, proto se do sebe snadno zaklesnou - sucho

12 1. 2. Pohyb hapter je poměrně rychlý o čemž se za chvíli sami přesvědčíte 3.

13 Nyní si všechno sami ověřte!

14 Úkol č. 1: Pozorujte stavbu výtrusného klasu a deštníčkovité sporofyly přesličky rolní

15 Potřeby: mikroskop, binokulární lupa, Petriho miska, podložní sklíčko, čistý hadřík, preparační jehla, pinzeta, jarní výtrusné klasy přesličky rolní

16 Postup: 1.Prohlédněte si celý výtrusný klas binokulární lupou. 2.Z klasu odlomte jeden sporofyl a prohlédněte jej binokulární lupou ze všech stran. 3.Zakreslete jej.

17 Úkol č. 2: Pozorujte výtrusy přesličky rolní a jejich pohyby

18 Postup: 1.Na vyčištěné podložní sklíčko s pomocí preparační jehly vyklepej z výtrusného klasu několik výtrusů. 2.Toto podložní sklo vlož na stolek mikroskopu a najdi v okuláru výtrusy. 3.Zvětši je tak, aby byly dobře vidět haptery. 4.Požádej svého spolužáka, aby na sklíčko lehce dýchnul a přitom preparát pozoruj. 5.Do zjištění zapiš, co se s výtrusy dělo a zakresli je s rozmotanými i zamotanými pentlicemi.

19 Závěr: 1.V jakém ročním období tvoří přesličky výtrusy? 2.Jak se nazývají výtrusné listy v klasu přesliček, jaký mají tvar? 3.Proč jsou výtrusy přesliček opatřeny pentlicovitými výrůstky? 4.Jak se tyto výrůstky nazývají? 5.Co se s pentlicemi dělo poté, co jste na ně dýchli? 6.Co bylo obsaženo ve vašem dechu?

20 Zdroje informací  http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99esli%C4%8Dky http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99esli%C4%8Dky  http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99esli%C4%8Dka_r oln%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99esli%C4%8Dka_r oln%C3%AD  neoznačené fotografie jsou autorky vlastní


Stáhnout ppt "VÝTRUSNICOVÝ KLAS A VÝTRUSY PŘESLIČKY ROLNÍ Výuková prezentace pro Seminář z přírodopisu dokončeno"

Podobné prezentace


Reklamy Google