Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_ČJ.3.18 AnotaceMateriál slouží k vyhledávání podstatných jmen a sloves v textu, vytváření jiných vět s těmito slovy AutorMgr. Ivana Venglářová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_ČJ.3.18 AnotaceMateriál slouží k vyhledávání podstatných jmen a sloves v textu, vytváření jiných vět s těmito slovy AutorMgr. Ivana Venglářová."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_ČJ.3.18 AnotaceMateriál slouží k vyhledávání podstatných jmen a sloves v textu, vytváření jiných vět s těmito slovy AutorMgr. Ivana Venglářová Očekávaný výstup Vyhledá a v textu označí podstatná jména a slovesa, slova použije v jiných větách (popř. v jiném tvaru) Klíčová slova Podstatné jméno, sloveso, slovní druhy ohebné – neohebné, věta, slovní spojení Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – první stupeň – 3. ročník Období vytvoření Říjen – prosinec 2012 školaZŠ PRŮHONICE

2 Podstatná jména jsou názvy osob, zvířat, věcí, vlastností a dějů. Slovesa vyjadřují, co osoby, zvířata nebo věci dělají nebo co se s nimi děje.

3 Vyhledej podstatná jména a slovesa: Byl temný zimní večer, venku mrzlo, v komíně hvízdala meluzína a hoch seděl před krbem a díval se, jak létají jiskry a šlehají plameny. Byl doma sám, maminka musela kamsi odejít a chlapec už měl dávno ležet v posteli a spát.

4 V YTVOŘ JINÉ VĚTY A PODSTATNÝMI JMÉNY : večer komín hoch postel

5 V YTVOŘ JINÉ VĚTY SE SLOVESY : hvízdala díval se odejít spát

6 Š KRTNI, CO DO ŘADY NEPATŘÍ : Pracovat, vozit, nakládat, stavba, jezdit Obrázek, nakreslit, pokreslíš, vybarvěte Pádíš, běžím, rychlík, uteče, pospíchají Píšeš, počítám, matematika, rýsujeme

7 Řešení:

8 Vyhledej podstatná jména a slovesa: Byl temný zimní večer, venku mrzlo, v komíně hvízdala meluzína a hoch seděl před krbem a díval se, jak létají jiskry a šlehají plameny. Byl doma sám, maminka musela kamsi odejít a chlapec už měl dávno ležet v posteli a spát.

9 V YTVOŘ JINÉ VĚTY S PODSTATNÝMI JMÉNY : Každý večer si myji zuby. Na komíně hnízdí čápi. To je ale ukázněný a pravdomluvný hoch. Dej si polštář a deku na postel.

10 V YTVOŘ JINÉ VĚTY SE SLOVESY : Ptáčata hnízdila na stromě. Díval se v televizi na tenis. Můžeš odejít až ve čtyři hodiny. Jsem už moc unavená, chci spát.

11 Š KRTNI, CO DO ŘADY NEPATŘÍ : Pracovat, vozit, nakládat, stavba, jezdit Obrázek, nakreslit, pokreslíš, vybarvěte Pádíš, běžím, rychlík, uteče, pospíchají Píšeš, počítám, matematika, rýsujeme

12 P OUŽITÉ ZDROJE : Kosová,J., Babušová,G., Řeháčková,A.: Český jazyk 3. 1. vydání. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978–80–7238–857-8 Šebesta,K., Váňová,K.: Čítanka 3. 1. vydání. Plzeň: Fraus, 2009. ISBN 978-80-7238-863-9


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_ČJ.3.18 AnotaceMateriál slouží k vyhledávání podstatných jmen a sloves v textu, vytváření jiných vět s těmito slovy AutorMgr. Ivana Venglářová."

Podobné prezentace


Reklamy Google