Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Firemní inovační politika Seminář 2 Ing. Jiří Polách.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Firemní inovační politika Seminář 2 Ing. Jiří Polách."— Transkript prezentace:

1 Firemní inovační politika Seminář 2 Ing. Jiří Polách

2 Financování podnikání Podpora podnikání, dotace 1. Veřejné zdroje Státní dotace a programy podpory Zdroje financování z EU v období 2007-2013 - OPPI 2. Soukromé zdroje Bankovní úvěry Business angels Rizikový kapitál

3 1. VEŘEJNÉ ZDROJE Národní programy podpory malého a středního podnikání

4 Kdo je MSP? Za drobného, malého a středního podnikatele se považuje podnikatel, který zaměstnává méně než 250 zaměstnanců a jeho roční obrat nepřesahuje 50 milionů EUR nebo jeho bilanční suma roční rozvahy (velikost aktiv) nepřesahuje 43 milionů EUR. Za drobného, malého a středního podnikatele se považuje podnikatel, který zaměstnává méně než 250 zaměstnanců a jeho roční obrat nepřesahuje 50 milionů EUR nebo jeho bilanční suma roční rozvahy (velikost aktiv) nepřesahuje 43 milionů EUR.

5 Národní programy podpory malého a středního podnikání Národní programy podpory malého a středního podnikání Národní programy podpory malého a středního podnikání s platností na rok 2007: TRH, CERTIFIKACE, DESIGN, ALIANCE a VÝVOJ. Národní programy podpory malého a středního podnikání s platností na rok 2007: TRH, CERTIFIKACE, DESIGN, ALIANCE a VÝVOJ.

6 Národní programy jsou zaměřeny na podporu podnikatelů formou záruk za bankovní úvěry pro malé a střední podnikatele a bezúročných úvěrů pro začínající podnikatele na území hlavního města Prahy a dále příspěvků a dotací pro podnikatele na celém území České republiky. Národní programy jsou zaměřeny na podporu podnikatelů formou záruk za bankovní úvěry pro malé a střední podnikatele a bezúročných úvěrů pro začínající podnikatele na území hlavního města Prahy a dále příspěvků a dotací pro podnikatele na celém území České republiky.

7 TRH Cílem programu je usnadnit na území hlavního města Prahy: - přístup k externímu financování pro projekty začínajících podnikatelů, - realizaci podnikatelských projektů malých a středních podnikatelů zaměřených na investice a zvyšovat tak konkurenceschopnost těchto podnikatelů.

8 CERTIFIKACE Program podpory certifikace a účasti ve výběrových řízeních Cílem programu je: - podpora malých a středních podnikatelů při získávání certifikace ISO a zapojování do Programu EMAS, - usnadnění účasti malých a středních podnikatelů v obchodních veřejných soutěžích a soutěžích o veřejné zakázky.

9 DESIGN Cílem programu je poskytovat podporu malým a středním podnikatelům při začleňování designu do jejich podnikatelské strategie, napomáhat při výběru vhodného designéra, vytvořit podmínky pro účinnou spolupráci designéra s podnikatelem, přispět na úhradu finančních nákladů na vytvoření autorského díla a propagovat takto vzniklé nové produkty s kvalitním designem.

10 ALIANCE Cílem programu je zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podnikatelů na zahraničních trzích prostřednictvím: podpory mezinárodních marketingových aktivit aliance, tj. seskupení minimálně 3 malých a středních podnikatelů, jejichž výrobní program nebo sortiment se vzájemně doplňují pro dodávku v konkrétních odvětvích ekonomické činnosti a které mají uzavřenu Dohodu o spolupráci v rámci programu Aliance. prosazování myšlenky posilování spolupráce malých a středních podnikatelů v zahraničí.

11 VÝVOJ Cílem programu je podpora účasti malých a středních podnikatelů (MSP) na řešení projektů výzkumu, technického rozvoje a demonstrací v rámci 7. rámcového programu (7. RP) zaměřených na zvýšení jejich konkurenceschopnosti. Cílem je motivovat MSP k aktivnímu přístupu a práci na dalších projektech pokrytím části nákladů spojených s přípravou samotného projektu.

12 Vzdělávání, věda a výzkum Malé a střední podniky představují 99 % veškerých podniků v Evropské unii a jsou pokládány za motor hospodářského růstu a inovací v Evropě. Malé a střední podniky představují 99 % veškerých podniků v Evropské unii a jsou pokládány za motor hospodářského růstu a inovací v Evropě. Nový program EUROSTARS, vznikl ve spolupráci se 22 členskými zeměmi EU, které jsou zároveň členy mezinárodní iniciativy EUREKA, jejímž cílem je podporovat tržně orientovaný výzkum a vývoj a inovační projekty napříč průmyslovými sektory Nový program EUROSTARS, vznikl ve spolupráci se 22 členskými zeměmi EU, které jsou zároveň členy mezinárodní iniciativy EUREKA, jejímž cílem je podporovat tržně orientovaný výzkum a vývoj a inovační projekty napříč průmyslovými sektory

13 EUROSTARS Evropská komise do programu přispěje 100 miliony eur a účastnické země dalšími 300 miliony eur. Z veřejných prostředků tedy bude v programu během šesti let k dispozici 400 mil. eur. Počítá se s tím, že dalšími 400 miliony přispěje soukromý sektor. Evropská komise do programu přispěje 100 miliony eur a účastnické země dalšími 300 miliony eur. Z veřejných prostředků tedy bude v programu během šesti let k dispozici 400 mil. eur. Počítá se s tím, že dalšími 400 miliony přispěje soukromý sektor. V ČR bude koordinátorem programu EUROSTARS Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. V ČR bude koordinátorem programu EUROSTARS Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

14 1. VEŘEJNÉ ZDROJE Zdroje financování z EU

15 STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Strukturální fondy jsou nástrojem k dosahování ekonomické a sociální soudržnosti (koheze) Evropské unie. Prostředky z těchto fondů jsou určené na pomoc méně rozvinutým regionům, regionům potýkajícím se strukturálními problémy a na podporu adaptace a modernizace politik a systémů vzdělávání, odborné přípravy zaměstnanosti. Strukturální fondy jsou nástrojem k dosahování ekonomické a sociální soudržnosti (koheze) Evropské unie. Prostředky z těchto fondů jsou určené na pomoc méně rozvinutým regionům, regionům potýkajícím se strukturálními problémy a na podporu adaptace a modernizace politik a systémů vzdělávání, odborné přípravy zaměstnanosti. Systém strukturálních fondů Systém strukturálních fondů Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) Podporou rozvoje a strukturálních změn fond pomáhá odstraňovat zásadní problémy v zaostávajících regionech a v upadajících průmyslových oblastech. Financuje investice do infrastruktury, vytváření pracovních míst, podporuje místní rozvoj, zaměstnanost, malé a střední podnikání v problémových regionech, vědu a výzkum. Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) Podporou rozvoje a strukturálních změn fond pomáhá odstraňovat zásadní problémy v zaostávajících regionech a v upadajících průmyslových oblastech. Financuje investice do infrastruktury, vytváření pracovních míst, podporuje místní rozvoj, zaměstnanost, malé a střední podnikání v problémových regionech, vědu a výzkum. Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) Evropský fond regionálního rozvoje (ERDF) Evropský sociální fond (ESF) Fond se zaměřuje na boj s nezaměstnaností, rozvoj lidských zdrojů a na podporu integrace na trhu práce - pomáhá nezaměstnaným a znevýhodněným skupinám zapojit se do pracovního procesu. Evropský sociální fond (ESF) Fond se zaměřuje na boj s nezaměstnaností, rozvoj lidských zdrojů a na podporu integrace na trhu práce - pomáhá nezaměstnaným a znevýhodněným skupinám zapojit se do pracovního procesu. Evropský sociální fond (ESF) Evropský sociální fond (ESF) Evropský zemědělský garanční a podpůrný fond (EAGGF) Do systému strukturálních fondů je zahrnuta pouze podpůrná sekce, která poskytuje podporu modernizaci a zlepšování struktury aktivit v zemědělství a na venkově. Evropský zemědělský garanční a podpůrný fond (EAGGF) Do systému strukturálních fondů je zahrnuta pouze podpůrná sekce, která poskytuje podporu modernizaci a zlepšování struktury aktivit v zemědělství a na venkově. Evropský zemědělský garanční a podpůrný fond (EAGGF) Evropský zemědělský garanční a podpůrný fond (EAGGF) Finanční nástroj pro podporu rybolovu (FIFG) Tento nástroj se zaměřuje na podporu rybolovu a modernizaci rybářského průmyslu Finanční nástroj pro podporu rybolovu (FIFG) Tento nástroj se zaměřuje na podporu rybolovu a modernizaci rybářského průmyslu

16 Operační program Podnikání a inovace (OPPI) Operační program Podnikání a inovace (OPPI) je hlavním programovým dokumentem realizace politiky hospodářské a sociální soudržnosti v sektoru průmyslu a významným nástrojem realizace Koncepce rozvoje malého a středního podnikání na období 2007-2013. Navazuje na Operační program Průmysl a podnikání (OPPP), který byl vyhlášen po vstupu České republiky do Evropské unie pro zkrácené programovací období let 2004-2006. Operační program Podnikání a inovace (OPPI) je hlavním programovým dokumentem realizace politiky hospodářské a sociální soudržnosti v sektoru průmyslu a významným nástrojem realizace Koncepce rozvoje malého a středního podnikání na období 2007-2013. Navazuje na Operační program Průmysl a podnikání (OPPP), který byl vyhlášen po vstupu České republiky do Evropské unie pro zkrácené programovací období let 2004-2006.

17 OPPI Bude realizován v rámci cíle "Konvergence" a bude se vztahovat na celé území České republiky s výjimkou hlavního města Prahy. Spolufinancován bude z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). Bude realizován v rámci cíle "Konvergence" a bude se vztahovat na celé území České republiky s výjimkou hlavního města Prahy. Spolufinancován bude z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF). Globálním cílem OPPI je zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a přiblížit inovační výkonnost sektoru průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy. Globálním cílem OPPI je zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a přiblížit inovační výkonnost sektoru průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy.

18 OPPI - CÍLE Zintenzivnit aktivitu malých a středních podniků Zintenzivnit aktivitu malých a středních podniků Zvýšit inovační činnost v průmyslu Zvýšit inovační činnost v průmyslu Zintenzivnit zavádění inovací, technologií, výrobků a služeb Zintenzivnit zavádění inovací, technologií, výrobků a služeb Zvýšit účinnost užití energií v průmyslu a využití obnovitelných, příp. i druhotných zdrojů energie (vyjma podpory spaloven) Zvýšit účinnost užití energií v průmyslu a využití obnovitelných, příp. i druhotných zdrojů energie (vyjma podpory spaloven) Povzbudit spolupráci sektoru průmyslu s výzkumem a vývojem Povzbudit spolupráci sektoru průmyslu s výzkumem a vývojem Zefektivnit využití lidského potenciálu v průmyslu Zefektivnit využití lidského potenciálu v průmyslu Zkvalitnit podnikatelskou infrastrukturu Zkvalitnit podnikatelskou infrastrukturu Zintenzivnit rozvoj poradenských služeb pro podnikání Zintenzivnit rozvoj poradenských služeb pro podnikání Zintenzivnit rozvoj informačních služeb pro podnikání Zintenzivnit rozvoj informačních služeb pro podnikání

19 Operační program Podnikání a inovace zahrnuje tyto programy podpory: PROGRES — cílem programu je umožnit realizaci rozvojových podnikatelských projektů malých podniků s kratší historií. PROGRES — cílem programu je umožnit realizaci rozvojových podnikatelských projektů malých podniků s kratší historií. PROGRES START — program podpoří realizaci podnikatelských záměrů fyzických i právnických osob vstupujících do podnikání poprvé nebo s delším časovým odstupem. START — program podpoří realizaci podnikatelských záměrů fyzických i právnických osob vstupujících do podnikání poprvé nebo s delším časovým odstupem. START ZÁRUKA — program používá zvýhodněných záruk k usnadnění realizace podnikatelských projektů malých a středních podniků zaměřených na investice. ZÁRUKA — program používá zvýhodněných záruk k usnadnění realizace podnikatelských projektů malých a středních podniků zaměřených na investice. ZÁRUKA ROZVOJ — cílem programu je zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků prostřednictvím podpory zavádění progresivních technologií. ROZVOJ — cílem programu je zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků prostřednictvím podpory zavádění progresivních technologií. ROZVOJ

20 Operační program Podnikání a inovace zahrnuje tyto programy podpory: ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY — cílem programu je pomocí dotací podpořit konkurenceschopnost a růst ICT sektoru v České republice a podpora vybraných strategických služeb. ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY — cílem programu je pomocí dotací podpořit konkurenceschopnost a růst ICT sektoru v České republice a podpora vybraných strategických služeb. ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY ICT A STRATEGICKÉ SLUŽBY ICT V PODNICÍCH — program usiluje o zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků prostřednictvím kvalitativně vyššího využití jejich potenciálu v oblasti pořizování a rozšiřování informačních systémů. ICT V PODNICÍCH — program usiluje o zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků prostřednictvím kvalitativně vyššího využití jejich potenciálu v oblasti pořizování a rozšiřování informačních systémů. ICT V PODNICÍCH ICT V PODNICÍCH EKOENERGIE — cílem programu je stimulovat aktivitu podnikatelů v oblasti snižování energetické náročnosti výroby a vyššího využití obnovitelných a druhotných zdrojů. EKOENERGIE — cílem programu je stimulovat aktivitu podnikatelů v oblasti snižování energetické náročnosti výroby a vyššího využití obnovitelných a druhotných zdrojů. EKOENERGIE INOVACE — cílem programu je stimulovat a zvýšit inovační aktivitu MSP i velkých podniků v oblasti výroby i služeb. INOVACE — cílem programu je stimulovat a zvýšit inovační aktivitu MSP i velkých podniků v oblasti výroby i služeb. INOVACE POTENCIÁL — cílem programu je posílit vývojové kapacity podniků (zejména MSP) a posílit spolupráci podniků s výzkumnými a vývojovými institucemi. POTENCIÁL — cílem programu je posílit vývojové kapacity podniků (zejména MSP) a posílit spolupráci podniků s výzkumnými a vývojovými institucemi. POTENCIÁL SPOLUPRÁCE — program je zaměřen na podporu vzniku a rozvoje kooperačních odvětvových seskupení — klastrů, pólů excelence, technologických platforem a dalších kooperačních projektů. SPOLUPRÁCE — program je zaměřen na podporu vzniku a rozvoje kooperačních odvětvových seskupení — klastrů, pólů excelence, technologických platforem a dalších kooperačních projektů. SPOLUPRÁCE

21 Operační program Podnikání a inovace zahrnuje tyto programy podpory: PROSPERITA — program podporuje zakládání a další rozvoj subjektů infrastruktury pro průmyslový výzkum, technologický vývoj a inovace zaměřených zejména na realizaci nových technologií a konkurenceschopných výrobků a služeb. PROSPERITA — program podporuje zakládání a další rozvoj subjektů infrastruktury pro průmyslový výzkum, technologický vývoj a inovace zaměřených zejména na realizaci nových technologií a konkurenceschopných výrobků a služeb. PROSPERITA ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA — cílem programu je zaměřit investice do infrastruktury pro rozvoj lidských zdrojů v podnicích a také v institucích, které poskytují služby pro podnikatelské subjekty v oblasti dalšího profesního vzdělávání. ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA — cílem programu je zaměřit investice do infrastruktury pro rozvoj lidských zdrojů v podnicích a také v institucích, které poskytují služby pro podnikatelské subjekty v oblasti dalšího profesního vzdělávání. ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA ŠKOLÍCÍ STŘEDISKA NEMOVITOSTI — program poskytuje podporu na projekty zaměřené na zkvalitnění infrastruktury pro podnikání. NEMOVITOSTI — program poskytuje podporu na projekty zaměřené na zkvalitnění infrastruktury pro podnikání. NEMOVITOSTI PORADENSTVÍ — cílem programu je zlepšení kvality a dostupnosti poradenských, informačních a vzdělávacích služeb pro malé a střední podniky a tím i zvýšení jejich konkurenceschopnosti. PORADENSTVÍ — cílem programu je zlepšení kvality a dostupnosti poradenských, informačních a vzdělávacích služeb pro malé a střední podniky a tím i zvýšení jejich konkurenceschopnosti. PORADENSTVÍ MARKETING — program je zaměřen na podporu vzdělávacích, asistenčních a informačních služeb a poradenství v oblasti mezinárodního obchodu. MARKETING — program je zaměřen na podporu vzdělávacích, asistenčních a informačních služeb a poradenství v oblasti mezinárodního obchodu. MARKETING

22 2. KOMERČNÍ ZDROJE Bankovní úvěry Bankovní úvěry - Nejrozšířenější způsob financování rozvoje podnikání v ČR Podnikatelský úvěr je úvěr poskytovaný fyzickým osobám – podnikatelům a právnickým osobám na financování jejich podnikatelských potřeb. Banky nabízejí poměrně širokou paletu podnikatelských úvěrů. Tyto úvěry se liší dobou splatnosti, způsobem zajištění, subjektem (příjemcem) úvěru či účelem na který je daný úvěr poskytován. Úrokové sazby jsou nejčastěji stanoveny individuálně v závislosti na bonitě klienta, způsobu zajištění, výši úvěru a podobně. Nejnižší úrokové sazby jsou u podnikatelských hypoték, naopak nejvyšší u kontokorentních úvěrů. podnikatelských hypoték podnikatelských hypoték

23 2. KOMERČNÍ ZDROJE Business Angel, nebo-li privátní investor, přináší kapitál potřebný na rozvoj rychle rostoucích společností nebo nově založených firem. Investice je obvykle aktivní, přičemž investor chce být zainteresován do podniku, do kterého investoval a to přímo nebo jako poradce. Investice je realizována spíše formou základního jmění společnosti (přímé investice) než půjčky, která by musela být zaplacena spolu s úrokovou sazbou. Business Angel, nebo-li privátní investor, přináší kapitál potřebný na rozvoj rychle rostoucích společností nebo nově založených firem. Investice je obvykle aktivní, přičemž investor chce být zainteresován do podniku, do kterého investoval a to přímo nebo jako poradce. Investice je realizována spíše formou základního jmění společnosti (přímé investice) než půjčky, která by musela být zaplacena spolu s úrokovou sazbou.

24 2. KOMERČNÍ ZDROJE Rizikový kapitál (Venture Capital) Rizikový kapitál (Venture Capital) -Rizikový kapitál je prostředek pro financování zahájení činnosti společnosti, jejího rozvoje, expanze nebo odkupu celé společnosti, kdy investor rizikového kapitálu získává dohodnutý podíl základního kapitálu společnosti (akciový kapitál nebo kmenové akcie) na oplátku za poskytnutí potřebného kapitálu.

25 BURZA Klasická burza má několik funkcí, jednou z nich je vytvořit trh pro existující akcie, druhou, klíčovou funkcí, je vytvořit likvidní trh pro vydávání nových akcií (emisí). Klasická burza má několik funkcí, jednou z nich je vytvořit trh pro existující akcie, druhou, klíčovou funkcí, je vytvořit likvidní trh pro vydávání nových akcií (emisí). Majitelé soukromé společnosti se rozhodnou vydat (další) akcie a nabídnout je veřejnosti prostřednictvím burzy za účelem získání volných finančních prostředků Majitelé soukromé společnosti se rozhodnou vydat (další) akcie a nabídnout je veřejnosti prostřednictvím burzy za účelem získání volných finančních prostředků

26 Inovační proces Zahrnuje mnoho postupů realizovaných od samotného prvotního nápadu až po jeho uvedení v život. -výzkum a vývoj -průmyslově právní ochranu -zavedení do výroby i konečné -uplatnění inovací v praxi. -uplatnění inovací v praxi.

27 Vývojové fáze inovačního procesu jsou podporovány v rámci programů výzkumu a vývoje a rovněž v rámci nového programu Potenciál. Vývojové fáze inovačního procesu jsou podporovány v rámci programů výzkumu a vývoje a rovněž v rámci nového programu Potenciál. Výrobní fázi inovačního procesu a ochranu práv průmyslového vlastnictví podporuje program Inovace. Program je určen k podpoře zavádění výsledků výzkumu a vývoje do výroby a na trh, ať už se jedná o výsledky vlastního výzkumu a vývoje nebo získané transferem technologií. Transfer technologie představuje situaci, kdy podniky neprovádí vlastní výzkum a vývoj, ale nakupují výsledky Výzkumu a vývoje na trhu a zavádí je přímo do výroby. Výrobní fázi inovačního procesu a ochranu práv průmyslového vlastnictví podporuje program Inovace. Program je určen k podpoře zavádění výsledků výzkumu a vývoje do výroby a na trh, ať už se jedná o výsledky vlastního výzkumu a vývoje nebo získané transferem technologií. Transfer technologie představuje situaci, kdy podniky neprovádí vlastní výzkum a vývoj, ale nakupují výsledky Výzkumu a vývoje na trhu a zavádí je přímo do výroby.


Stáhnout ppt "Firemní inovační politika Seminář 2 Ing. Jiří Polách."

Podobné prezentace


Reklamy Google