Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.5 Opozita Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.5 Opozita Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo."— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.5 Opozita Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3577 Anotace: Materiál je určen k seznámení se slovy opačného významu, s opozity. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

2 OPOZITA

3 Slova opačného významu - opozita Bohatý Veselý Lehký Vysoký Široký Nízký Smutný Chudý Těžký Úzký

4 Slova opačného významu - opozita Měkký Hezký Špinavý Hladový Sladký Tvrdý Ošklivý Čistý Sytý Slaný

5 Slova opačného významu - opozita Tmavý Stará Dlouhé Černá Zlý Nová Krátké Bílá Hodný Světlý

6 Slova opačného významu - opozita Nahoře Vlevo První Nad Ano Dole Vpravo Poslední Pod Ne

7 V tmavém lese bydlela zlá a ošklivá čarodějnice. Nad lesem létalo malé letadlo. Ten nový kabát ti sluší. Příkladů bylo hodně, ale všechny jsem vypočítala dobře. Ten provázek je příliš dlouhý. Pohádka se mi líbila, byla veselá a dobře to dopadlo. Moje maminka je moc hezká a mladá. Vlevo od domečku nakresli stromeček. Můžu si pohladit toho malého pejska? Jak se ti to líbilo? Při dosazení opozit do textu se význam věty změní!!!

8 TAJENKA DE TÝ DÁ VU ČÝ SÁ MÉ Nahoře Ostrý Krátká Vpředu Špinavý Veselá Velké

9 TAJENKA - řešení DOLE TUPÝ DLOUHÝ VZADU ČISTÝ SMUTNÁ MALÉ Nahoře Ostrý Krátká Vpředu Čistý Veselá Velké

10 např. hloupý x chytrý Hloupý čert neuměl vůbec počítat. Chytrý čert vyřešil všechny hádanky. např. nový x starý Vezmeš si ten nový kabát? Ten starý kabát už nenos! Vymýšlej slova opačného významu, utvoř s nimi věty a napiš je. Zkus použít různé druhy vět. Která věta se ti více líbí?

11 Teď je tady pro vás připravený těžký úkol! Vymýšlej slova opačného významu na následující obrázky. Trochu vám poradím? Ptej se. Jaký je strom?.... Jaký je dům?....... Jaká je princezna?...... Jaké jsou boty?........

12 TAK JAK VÁM TO ŠLO? POVEDLO SE VÁM TO? TAK TO JE SUPER!!! PÍŠU VÁM JEDNIČKU. 1

13 Obrázky z galerie Klipart Vlastní archiv autora Použité zdroje a materiály:


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.5 Opozita Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google