Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

 Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: " Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra."— Transkript prezentace:

1

2  Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra vložil sadu rtuťových teploměrů. Měřená teplota v místě jednotlivých barev byla vyšší směrem k červené straně spektra. Herschela napadlo posunout teploměr ještě dále, tedy za červený okraj viditelného spektra. Ke svému překvapení zjistil, že zde teplota dosahuje nejvyšších hodnot. To dokazovalo, že zde musí existovat jakési neviditelné záření, které přenáší teplo. A protože se toto záření nachází za viditelným červeným pásem, bylo později nazváno infračerveným.

3

4  Elektromagnetické záření  Vlnová délka mezi 760 nm a 1 mm  Není viditelná pouhým okem  Je to přenašeč tepla  Největším přirozeným zdrojem je Slunce

5  Infračervené záření se využívá při léčbě a rehabilitaci. Napomáhá při léčbě revmatu, artritidě, akné, onemocnění uší, bolesti v krku, ekzémů.  Může způsobit šedý zákal

6  Hlavní význam na teplokrevné živočichy  Má zcela nezastupitelný význam pro většinu živočichů na Zemi.

7  Lékařské  Ovladače  IR světla


Stáhnout ppt " Objevil ho Sir William Herschel  V roce 1800 Jak ?  Optickým hranolem rozložil sluneční světlo na jednotlivé barvy. Do rozloženého barevného spektra."

Podobné prezentace


Reklamy Google