Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší."— Transkript prezentace:

1 Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší úrok Autor:Jiří Vondra Tematická sada: Fyzikální pokusy – Vlnová optika Téma:Rozptyl světla Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_09_18_VOJI

2 Anotace: Prezentace je určena k doplnění výkladu tematického celku Vlnová optika, konkrétně k ilustraci rozptylu světla v prostředí. Obsahuje námět na pokus – výčet pomůcek, postup provedení, vysvětlení a fotodokumentaci provedeného pokusu. Lze ji proto využít k ilustraci probíraného jevu. Všechna fotodokumentace je z archivu autora.

3 ROZPTYL SVĚTLA

4 Zařazení pokusu: Rozptyl světla. Vlnová optika Pomůcky: zpětný projektor kádinka s vodou mléko

5 Postup: Kádinku s vodou postavíme na vhodný nástavec ve zpětném projektoru podle fotografie. Přidáme několik kapek mléka a zamícháme. Pozorujeme barvu rozptýleného a prošlého světla.

6

7 Porovnáme barvu světla, v jakém vidíme vodu v kádince ve směru kolmém na směr světla ze zdroje. Nedochází k rozptylu světla. Dochází k rozptylu modrého světla.

8 Také porovnáme v obou případech barvu světla, které kádinkou prošlo v původním směru, tedy nerozptýlené. Prošlé světlo nezměnilo své spektrální složení. V prošlém světle chybí kvůli rozptylu krátkovlnná část spektra – zbarvení do žluta až oranžova.

9 Vysvětlení: Je stejné jako v případě rozptylu světla v atmosféře. Na malých částicích se rozptyluje hlavně krátkovlnná část viditelného spektra, proto modrá barva oblohy. Naopak světlo, které skrze rozptylující látku projde, tuto část nemá. Proto žlutá, oranžová, nebo v případě zapadajícího slunce dokonce červená barva.


Stáhnout ppt "Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0521 – Investice do vzdělání nesou nejvyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google