Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Barevná věrnost a zrcadlové plochy Název sady:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Barevná věrnost a zrcadlové plochy Název sady:"— Transkript prezentace:

1 Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Barevná věrnost a zrcadlové plochy Název sady: Optika pro puškařské obory Ročník: 1. – 4. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 30.8.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. 1

2 Anotace Tato sada výukových materiálů s názvem „Optika pro puškařské obory“ má za úkol seznámit žáky vyšších ročníků puškařských oborů SŠ, kteří se v uvedené tématice vzdělávají, s možností využití optiky při výuce a zároveň je seznámit s teorií optiky.

3 Anotace Jednotlivé prezentace v této sadě postupně seznamují žáky s optikou, jejím použitím a to jak pro sportovní tak pro lovecké účely. Po seznámení s teorií a taky na základě dosavadních zkušeností, musí žák umět zvolit patřičný puškohled a jeho správné uchycení ke zbrani. Závěrem jsou žáci seznámeni se způsoby ošetřování puškohledů a velmi důležitým postupem v seřizování puškohledů. Důležitá je i ochrana puškohledů na zbrani před mechanickým a jiným poškozením.

4 Barevná věrnost Při pozorování v přírodě je potřebný dalekohled s co možná nejrealističtějším barevným vyobrazením. Nakonec, lovec chce pozorovat červenohnědého srnce a ne jeho nazelenalý obraz. Pokud není sklo barevně neutrální, je pak v každém případě pro loveckou praxi téměř nepotřebné. Barevná věrnost je optická výzva, která odpovídá extrémně vysokým Hightech – nárokům a je příčinou tomu odpovídajících vysokých nákladů.

5 Barevná věrnost Jednoduché čočky vytváří na všech konturách objektu barevné lemy, zvláště u levných skel je tento efekt výrazný. Tento jev vzniká rozkladem světla na barevné díly. Jednoduché čočky rozloží částečně dopadající světlo na spektrální barvy. Každá barva spektrálního světla má jinou vlnovou délku a za čočkou dochází ke zobrazení objektu v barvách duhy, kvůli rozdílné vlnové délce světla dodatečně i v rozdílných vzdálenostech. Chyba v zobrazení – barevná věrnost

6 Barevná věrnost Bez barevných okrajůS barevnými okraji

7 Barevná věrnost Může se jednat jen o minimální odchylku, i ta je při pohledu skrz dalekohled viditelná. Nasazením achromatické čočky – což jsou 2-dílné kombinace čoček, bude tento efekt zkrácen na dvě vlnové délky (barvy). Tzv. apochromatické objektivy korigují 3 vlnové délky, požívají se především u objektivů pro fotografování.

8 Barevná věrnost Pro achromatické a apochromatické čočky se používají zvlášť vysoce kvalitní optická skla. Průmyslové broušení, leštění, čištění a vrstvení těchto kvalitních čoček je výrazně nákladnější než u levných čoček.

9 Zrcadlové plochy Pro kontrastní zobrazení s maximálním průchodem světla a dokonalou barevnou věrnost je na plochách hranolů potřebný co možná nejlepší odraz. Různí výrobci používají pro výrobu těchto zrcadel různé druhy materiálů. Ta nejjednodušší a nejlevnější zrcadla se skládají z hliníku, se ztrátou světla do 20 %. Při použití stříbra se ztratí 4 % světla, při čemž stříbro způsobuje lehký, nažloutlý barevný nádech.

10 Zrcadlové plochy Revoluční interferenční zrcadlo SWAROBRIHT® odráží naproti tomu 99,5 % světla! Umožňuje dodatečné cílené řízení světla a jeho barevných částí na přesně definovanou délku světelných vln. Tím je přenos a barevná věrnost zaručena až do okrajů.

11 Zrcadlové plochy Tato „zrcadlová vrstva“ je jen 2 tisícina mm silná ( 0,002 mm ) a přitom se ještě skládá z více jak 30 „tenkých vrstev“, jejichž síla leží mezi 10 a 130 miliontinami. Poměr této velikosti se dá představit asi tak, jako kdyby ležel list papíru ( zrcadlová vrstva) na více podlažním domě (čočka).

12 Zrcadlové plochy V předchozích kapitolách bylo předvedeno jak velké množství různých vrstev se nachází v jednom optickém systému. Na příkladu dalekohledu SLC 7 x 42 B jsou ukázány pro každou polovinu dalekohledu: 12 skleněných ploch vrstvených SWAROTOP® nebo SWARODUR® 2 hranolové plochy opatřené fázovým povlakem (P-povlak) 1 hranolový povrch se zrcadlem SWAROBRIGHT®

13 Zrcadlové plochy Násobíme-li tato čísla jednotlivými čočkami/hranoly a sečteme-li rozdílné „tenké vrstvy“ získáme údaj : 80 různých vrstev pro polovinu dalekohledu. Při náročnosti těchto technologií je zřejmé, že není možno vyrobit špičkový přístroj s nízkými náklady a tedy s „nízkou“ cenou. K těmto vrstvám pak nejnověji přistupují vrstvy nanášené na povrch vnějších čoček, které slouží pro usnadnění čištění dalekohledu ( např. vrstva Easy to Clean® firmy Swarovski Optik ).

14 Zrcadlové plochy Vrstvy na dalekohledu Habicht SLC 7 x 42 B

15 Kontrolní otázka Co je to barevná věrnost obrazu?

16 Zdroje pro textovou a obrazovou část Obrazová i textová část vychází z publikace SWAROVSKI OPTIK. Úvod do vysokohodnotné lovecké optiky. Další podklady pro tuto prezentaci přinesly interní materiály a konzultace se zástupcem firmy Swarovski Optik panem Ing. Zdeňkem Hlavačkou


Stáhnout ppt "Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Název prezentace (DUMu): Barevná věrnost a zrcadlové plochy Název sady:"

Podobné prezentace


Reklamy Google