Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0029 Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng. Věra Čechová Tematický celekChemie Ročník1. Datum tvorby10.7.2012 Anotace - pro učitele - názorný výklad se zařazením ilustračních ukázek - prezentace Metodický pokynVýklad nové látky – zpestření teoretického výkladu prezentací Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora

2 D Ě LENÍ SM Ě SÍ

3 Vyjmenujte různé způsoby dělení směsí

4 1.USAZOVÁNÍ 2.FILTRACE 3.DESTILACE 4.ODPAŘOVÁNÍ (KRYSTALIZACE) 5.ODSTŘEĎOVÁNÍ 6.EXTRAKCE (VYLUHOVÁNÍ) 7.SUBLIMACE

5 Usazování V závislosti na hustotě Vzájemně nerozpuštěné látky Pevná látka se usadí (má větší hustotu) Pevná látka plave na povrchu (menší hustota)

6 - těžší látka se usadí níže (má větší hustotu) - spodní látka se opatrně vypustí kohoutem příklad : dělící nálevka

7 Kapalina 1 Kapalina 2 Kapalina 1 Dělící nálevka

8 Filtrace Filtr = papír, látka (textilie), písek příklad: vysavač (prach se usadí ve filtru, vzduch projde) - oddělení pevných částic

9 filtrační papír filtrát filtrační nálevka směs

10 Destilace kapaliny s různým bodem varu (co nejrozdílnější!!!) (methanol 65 °C, ethanol 78°C, voda 100°C)

11 Varná baňka voda kahan chladič destilát

12 Odpařování (krystalizace) Kapalina a v ní rozpuštěná pevná látka (sůl z mořské vody)

13 Odstřeďování využití odstředivé síly (rozdělení emulzí, smetana z mléka, pračka)

14 Vyluhování (extrakce) - oddělování složek směsi vhodnými rozpouštědly (získání barviv z rostlin, příprava čaje)

15 1) Extrakce z tuhých látek Macerace je vyluhování výtěžků z pevných látek studeným rozpouštědlem (výroba bylinných likérů) Digesce je vyluhování horkým rozpouštědlem (příprava čaje) 2) Extrakce z kapalin Vytřepávání je přerušovaná operace, při níž se do studeného rozpouštědla dostávají látky z lehčí nebo těžší kapaliny. Provádí se v dělicích nálevkách. Perforace je časově náročnější operace. Je dokonalejší než vytřepávání, protože se provádí horkým rozpouštědlem.

16 Sublimace přečištění krystalických látek zahřátím – páry se po ochlazení mění v čisté krystaly (např. přečištění jodu)

17

18 Použité zdroje obrázků: - galerie Microsoft office - http://zmeny-skupenstvi.euweb.cz/chex_02.jpghttp://zmeny-skupenstvi.euweb.cz/chex_02.jpg - vlastní zdroje


Stáhnout ppt "Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng."

Podobné prezentace


Reklamy Google