Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE ZPRACOVÁNÍ A VYUŽITÍ INFORMACÍ ÚPRAVY FOTOGRAFIÍ I. - SPRÁVA MGR. HANA SLANÁ SRPEN 2011 5. PREZENTACE BY MĚLA BÝT PRO ŽÁKA NÁVODEM, JAK ZAČÍT S ÚPRAVOU FOTOGRAFIÍ.

2 VY_32_INOVACE_14_ Úpravy fotografií I.

3 Proč upravovat fotografie? Na fotografii vpravo náš fotograf hezky zachytil známou šikmou věž v Pise. Nechtěla se ale do záběru vejít, tak otočil foťák na výšku, aby byla v záběru celá. A když potom doma nahrál fotky z foťáku do počítače a prohlédl si je, zjistil, že šikmá věž je šikmá až moc. Papírovou fotografii by jednoduše otočil v ruce, ale může dát takovouto fotografii na web nebo poslat kamarádům emailem? Co s tím?

4 Programy na úpravy fotografií málokterá fotografie přímo z fotoaparátu je bezchybná k opravám a vylepšením digitálních fotografií potřebujeme program – grafický editor takových programů je celá řada, od jednoduchých se základními funkcemi, které jsou zadarmo, až po velmi složité profesionální programy za desítky tisíc korun zástupcem těch jednodušších (ale velmi dobrých) programů je například české Zoner Photo Studio, které lze v základní verzi stáhnout z internetu zadarmo zástupcem těch složitých, se kterými lze dělat téměř „zázraky“ je například slavný Adobe Photoshop

5 Zoner Photo Studio 14 Free lze stáhnout z webové adresy http://free.zoner.com/http://free.zoner.com/ je zjednodušenou verzí placené verze není česky – použijeme anglickou verzi po stažení a instalaci programu můžeme na fotografii poklepat myší a otevřít ji v editoru Zoner Photo Studio Tak co tedy s ní?

6 Otočení fotografie Otočení fotografie tak, aby věž stála správně, je ta nejjednodušší úprava. Otevřeme fotografii ve Photo Studiu (poklepáním na ni). Zkontrolujeme, zda se Photo Studio otevřelo v režimu Editor, pokud ne, přepneme je do tohoto režimu. Otočíme fotografii ve správném směru stisknutím tlačítka.

7 Otočení fotografie - výsledek Nyní již fotografie vypadá mnohem lépe. Výsledek své práce nyní uložíme stisknutím tohoto tlačítka, nebo můžeme použít klávesovou zkratku Ctrl+S.

8 Photo Studio - Manager Photo Studio může pracovat ve třech režimech – Manager (Správce), Viewer (Prohlížeč) a Editor. Režim editor umožňuje provádět úpravy fotografií – vyzkoušeli jsme si ho při otáčení fotografie. Zde se přepínají režimy. V režimu Manager se nám zobrazí malé náhledy fotografií ve vybrané složce. O vybrané fotografii máme k dispozici podrobné informace. Můžeme současně prohlédnout větší množství fotografií, vybrat ty nejlepší a nebo vymazat ty pokažené.

9 Photo Studio - Viewer Poklepáním na vybraný náhled fotografie v Manageru zobrazíme tuto fotografii v Prohlížeči. Photo Studio je v režimu Viewer. Pomocí tlačítek můžeme fotografii zvětšovat a zmenšovat a prohlížet podrobně její části. Tlačítkem můžeme spustit promítání fotografií (slideshow), program nám potom postupně promítá všechny fotografie ve složce. Tento režim slouží k detailnímu prohlížení fotografií, nikoliv k úpravám.

10 Microsoft - http://office.microsoft.comhttp://office.microsoft.com http://free.zoner.com foto: Ing. Josef Slaný


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Stupeň základního vzdělávání: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Téma: Autor: Období vzniku: Určeno pro ročník: Anotace: 1. INFORMAČNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google