Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty."— Transkript prezentace:

1 Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová slova Spuštění aplikace Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita / Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let / 6. ročník Celková velikost/Datum 1,40 MB – soubor *.ppt (PowerPoint)/červen 2012 IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU - 19 - 29

2 Microsoft Word – formátování textu MS Word 2010 Pokyny a vysvětlivky: Zápis do sešitu K zamyšlení Praktická část na počítači Videoukázka

3 Jedním z důvodů, proč používáme dokonalejší textové editory, je možnost napsaný text upravovat – formátovat. Pro začátek vystačíme s nejčastějším způsobem formátování písma. MS Word 2010 – formátování textu Spusťte aplikaci MS Word 2010 a postupuj podle instrukcí vyučujícího. Vše potřebné nalezneme na kartě Domů ve skupině Písmo.

4 U řezu písma se jedná o tři základní možnosti: tučné písmo (označeno písmenem „B“), kurzíva (označeno písmenem „I“), podtržené písmo (označeno písmenem „U“). MS Word 2010 – formátování textu Než si začneme hrát s formátováním písma opiš do nového dokumentu následující odstavec dle předlohy: Informatika je matematický obor zabývající se zpracováním a využitím dat – informací. Řez písma

5 MS Word 2010 – formátování textu Označ celý odstavec o proveď řez písma „kurzíva“. Označ slovo Informatika a aplikuj na něj řez písma „tučné“ a „podtržené“. Pro nastavení řezu písma můžeme rovněž použít tlačítka nebo kombinace kláves. Kombinace kláves je uvedena v závorce: pro tučné písmo (Ctrl + B), pro kurzívu (Ctrl + I) pro podtržené písmo (Ctrl + U) Základní řezy písma je možné kombinovat, takže písmo může být například tučné i podtržené zároveň.

6 MS Word 2010 – formátování textu Velikost písma Velikost písma neboli výška písmene je udávána v bodech. Základní výška písmen je nastavena na 11 bodů. Změnu provedeme vybráním jiné velikosti klepnutím na šipku u tlačítka Velikost písma. Z rozbalené nabídky vybereme velikost, kterou považujeme za přiměřenou významu textu.

7 MS Word 2010 – formátování textu V případě, že tam není uvedena velikost, kterou vyžadujeme, stačí jí tam pouze napsat a potvrdit klávesou Enter. Označ slovo Informatika a změn velikost písma na 13,5 bodu. Zbylý text necháme v původní výšce. Velikost písma Třetím nejčastějším druhem formátování je změna typu písma. Typ písma (můžeme se setkat i s výrazem „font“) je ve výchozím nastavení Calibri (Základní text).

8 MS Word 2010 – formátování textu Klepnutím na šipku u tlačítka Písmo si rozevřeme obrovskou nabídku různých vzhledů písma. Jak které písmo vypadá, vidíme u každého názvu. Označ celý odstavec a změn typ písma na Arial. Od verze Word 2007 lze označit text do bloku, který chceme změnit a pouhým najetím myši na název písma se zobrazí náhled, jak bude text vypadat. Od verze Word 2007 lze pro formát písma využít také Dynamický panel formátování, který se aktivuje po označení textu.

9 MS Word 2010 – formátování textu Nyní uzavři aplikaci MS Word, spusť Internet Explorer a na školním webu www.zsmirova.net v sekci Žáci v podsekci Informace pro žáky si stáhni do své složky soubor „Cvicny_list_EU-19-29.dotx“ a začni pracovat.Cvicny_list_EU-19-29.dotx

10 Zdroje Text:  Obecné definice nebo vlastní text autora Obrázky:  Vlastní obrázky autora DUMu Videa:  Vlastní videa autora DUMu


Stáhnout ppt "Anotace Žák dokáže formátovat text v aplikaci MS Word Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže naformátovat text a nastavit různé formáty."

Podobné prezentace


Reklamy Google