Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aktivity v přírodě a jejich vztah k pojmům „příroda“, a „prožitek“ Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha, katedra Sportů v přírodě Oddělení „Turistiky,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aktivity v přírodě a jejich vztah k pojmům „příroda“, a „prožitek“ Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha, katedra Sportů v přírodě Oddělení „Turistiky,"— Transkript prezentace:

1 Aktivity v přírodě a jejich vztah k pojmům „příroda“, a „prožitek“ Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha, katedra Sportů v přírodě Oddělení „Turistiky, sportů a výchovy v přírodě“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

2 Příroda a přírodní prostředí  Potřeba osvětlit otázku, proč je příroda upřednostňovaným prostředím.  Pojem příroda je používán v mnoha souvislostech (filozofie, běžný pohled, člověk jako přírodní bytost, vztah ke kultuře).  Člověk má v přírodě zvláštní postavení, ale je stále součástí přírody.  Představa přírody je u každého člověka jiná.  „Čistá“ příroda už prakticky neexistuje.

3 Příroda a přírodní prostředí I.  Příroda- „Mohutnost“ (Universum), žijící svým vlastním dynamickým životem více, či méně závislým na vlivu člověka.  Prostor pro aktivity. Prostředí, divočina, krajina- příroda změněná člověkem.  Nelze však přiřadit jednoduše určité kvality prožívání k určitým typům prostoru či prostředí.  V analýze prožívání je třeba zohlednit konkrétní situaci sledovaných osob.

4 Dimenze prožívání v aktivitách v přírodě  Lze nalézt jen poměrně málo výzkumů, které se touto otázkou zabývaly.  Komentovat lze norská (Aasetre et al. 1994, Breivik 1999), německá (Beier 2001) a česká sledování (Kuban 2003).  Spíše se však hovoří o motivech či podnětech, které vedou k zájmu a provozování aktivit v přírodě.

5 Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě  Vnímání těla a pohybu: -prožitky spojené s potřebami lidské existence (chlad, teplo, žízeň, hlad, pocení, únava atp.); -pocity bolesti, intenzivní dýchání, vlivy počasí atp.; -touha po pohybu, lehkost a rytmus, zvládnutí pohybu i zátěže.

6 Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě I.  Začlenění do společnosti, pocit sounáležitosti: - poznávání lidí v jiných situacích; -lidské vztahy – spolupráce, konkurence; -osamocený pobyt v přírodě; -čas pro prožívání a poznávání vlastní osoby; -utváření sebekoncepce, vlastního obrazu, hledání životního stylu.

7 Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě II.  Výkon, výkonnost: -motivace či ochota podávat výkon, touha podat výkon, nutnost podat výkon; -objevování vlastní výkonnosti, zdatnosti; -bojování s přírodními živly, překonávat překážky; -hledání vlastních hranic či limitů; -plné ponoření do vykonávané činnosti, něco pořádného udělat.

8 Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě III.  Prožívání různých stupňů napětí: -situace bohaté na napětí – tělesné i duševní vypětí, dobrodružství, zažívání strachu; -situace bez napětí – uvolnění, klid, nicnedělání; -přechodové situace mezi klidem a napětím- vyvedení z rovnováhy, z poklidu běžného života, neklid před neznámou činností atp.

9 Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě IV.  Vnímání času a prostoru: -pocit časovosti – uvědomění si pozemského života; -uvědomění si nadčasovosti, věčného trvání; -bezprostřední působení prostorových vztahů - jednotvárnost vs. nesmírná různorodost; -horizontální a vertikální rozlehlost - obzory, horizont, panorama, vnímání výšky a hloubky; -podíl přírody na tvarech - rozdíl mezi přírodními útvary a útvary vytvořenými člověkem.

10 Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě V.  Přirozenost a příroda: -příroda nepoznamenaná lidskou rukou, krajina přetvořená lidmi; -živá příroda; -neživá příroda; -působení přírodních sil - vítr, voda, oheň, stromy, bouře, sluneční záření atp.

11 Dimenze prožívání spojované s aktivitami v přírodě VI.  Prožívání širších souvislostí: -spojitost jedince s přírodou, společností se situací a místem; -pocit svobody a volnosti; -srozumitelnost; -změny intenzity a působení; -uvědomění si hodnot; -estetické vjemy; -nálady a atmosféry přírodních míst, různá denní a roční doba.

12 Příroda, aktivity v přírodě, estetické cítění  Příroda hraje v estetickém vnímání zvláštní roli.  Vytváření prostoru pro duševní rozjímání;  Příroda dává podnět k poznávání vzájemně propojených estetických vztahů;  Možnosti rozvíjení estetické obrazotvornosti, podpora uměleckých souvislostí života. Příroda dává úžasné podněty pro objevení a pochopení prožitkových kvalit při provádění aktivit v přírodě, kterým jsme dříve nevěnovali dostatek pozornosti. Příroda dává úžasné podněty pro objevení a pochopení prožitkových kvalit při provádění aktivit v přírodě, kterým jsme dříve nevěnovali dostatek pozornosti.

13 Literatura  Beier, K. Anreizstrukturen im Outdoorsport. Schondorf:Hofmann Verlag, 2001.  Breivik,G. Sensation seeking in sport. Oslo: Norges idretthogskole, 1999.  Kuban,J. Potřeba mimořádného prožitku ve sportu. Disertační práce. Praha: UK FTVS, 2003.  Liedtke, G. Die Bedeutung von Natur im Bereich der Outdooraktivitäten. Köln: Deutsche Sporthochschule - INÖK, 2006.  Neuman,J. Výchova, prožitek a dobrodružství. In Kirchner,J.,Kavalíř,P. (editoři) Prožitek a tělesnost. Sborník příspěvků konference 24.4.2002 na UK FTVS. Praha: Asociace psychologů sportu ČR,2003, 77-85.  Stibral,K. Proč je příroda krásná? Estetické vnímání přírody v novověku. Praha: Dokořán,2005.


Stáhnout ppt "Aktivity v přírodě a jejich vztah k pojmům „příroda“, a „prožitek“ Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha, katedra Sportů v přírodě Oddělení „Turistiky,"

Podobné prezentace


Reklamy Google