Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VĚDA FOTOGENICKÁ 2015 VÝSLEDKY. VÝBĚR POROTY KATEGORIE VĚDA FOTOGENICKÁ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VĚDA FOTOGENICKÁ 2015 VÝSLEDKY. VÝBĚR POROTY KATEGORIE VĚDA FOTOGENICKÁ."— Transkript prezentace:

1 VĚDA FOTOGENICKÁ 2015 VÝSLEDKY

2 VÝBĚR POROTY KATEGORIE VĚDA FOTOGENICKÁ

3 5. místo Beautiful mind 2... - Jarmila Svatůňková (Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.) Varan trnoocasý (Varanus acanthurus)

4 4. místo Kapalné krystaly - Ing. Alexey Bubnov, Ph.D. (Fyzikální ústav AV ČR, v. v. i.) Kapalné krystaly

5 3. místo Když si voda vezme souš – RNDr. Ing. Lukáš Vejřík (Biologické centrum AV ČR, v. v. i.) Na této fotografii je sumec velký (Silurus glanis) pocházející ze zatopeného hnědouhelného lomu Most, který začal být zaplavován v roce 2008

6 2. místo The Tokamak COMPASS – Dr. Renaud Dejarnac (Ústav Fyziky plazmatu AV ČR, v. v. i.) Pohled na centrální sloupek tokamaku COMPAS, který se nachází na Ústavy fyziky plazmatu AV ČR v Praze

7 1. místo Stále ještě hořím - Pavel Lisý (Geologický ústav AV ČR, v. v. i. ) Středověké skalní umění z lokality Sarmyš, centrální Uzbekistán. Barvy jsou zvýrazněny, ale jsou plně autentické.

8 VÝBĚR POROTY KATEGORIE VĚDCI VE FOTOGRAFII

9 4. místo Dr. Stockel at work – Dr. Renaud Dejarnac (Ústav fyziky plazmatu, v. v. i. ) Dr. Stöckel je živoucí pamětí výzkumu tokamaků v České republice. Zachytil jsem ho jednou večer v potemnělé a jinak prázdné ovládací místnosti tokamaku COMPASS, jak kontroloval nejnovější experimentální výsledky. Byla vidět jen jeho tvář ozářená světlem monitoru.

10 3. místo Kráska a creeper - doc. Ing. Jan Klusák, Ph.D. (Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i. ) V laboratoři creepového chování materiálů zkoumáme pomalý růst deformace materiálů probíhající při dlouhodobém konstantním zatížení za vysokých teplot. Nepotkáte zde jen šedovlasé pány. Naštěstí…

11 2. místo Žena ve vědě Ivana Matějíčková při letním monitorování podvodních rostlin na jezeře Milada v severních Čechách. 50/50 Práce v oboru hydrobiologie je se odehrávají z 50 % na souši a z 50 % ve vodě, a tak si žádají i fotografie ve stylu 50/50. Je to můj oblíbený styl focení nabízející nevšední a neokoukaný pohled na věc. Zde se jedná o odlov dravých ryb za pomoci elektrického agregátu pro následné telemetricé značení. RNDr. Ing. Lukáš Vejřík (Biologické centrum AV ČR, v. v. i.)

12 VÝBĚR AKADEMICKÉ RADY

13 3. místo Tři kapky - Mgr. Pavel Řehák, Ph.D. (Matematický ústav AV ČR, v. v. i.) Vlastně to není skoro žádná věda: stačí mráz, Slunce a špatně izolující okna.

14 2. místo Minerva v zrcadle času - Mgr. Pavla Růžičková (Archeologický ústav AV ČR Brno, v. v. i.) Římský železný prsten s jaspisovou gemmou s vyobrazením bohyně Minervy, nalezený na římské vojenské pevnosti Hradisko u Mušova (2. stol. n. l.)

15 1. místo Vidět napětí - doc. Ing. Jan Klusák, Ph.D. (Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i.) Zkouším natáhnout folii se dvěma trhlinami a dvěma půlkruhovými zúženími. Mezi půlkruhy je menší průřez a tedy větší napětí. Trhliny jsou zase ostré, a vysoké napětí je koncentrováno do malých oblastí před jejich vrcholy. Kde se to roztrhne? Vím to, ale sledovat tento napínavý zápas bývá pro studenty zážitkem. Fotoelastický jev zobrazuje napětí v průhledných tělesech pozorovaných v polarizovaném světle.

16 VÝBĚR ONLINE HLASOVÁNÍ

17 Výbuch vesmírné družice - Ing. Natália Luptáková, Ph.D. (Ústav fyziky materiálů AV ČR, v. v. i.) Materiál: Oxid molybdenový. Snímek byl pořízený pomocí rastrovacího elektronového mikroskopu. Zvětšení 170krát.

18 VĚDA FOTOGENICKÁ 2015 VÝSLEDKY


Stáhnout ppt "VĚDA FOTOGENICKÁ 2015 VÝSLEDKY. VÝBĚR POROTY KATEGORIE VĚDA FOTOGENICKÁ."

Podobné prezentace


Reklamy Google