Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami."— Transkript prezentace:

1 Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami

2 1. Filtrace Používá se k oddělení složek suspenze (pevná látka od kapaliny) nebo dýmu (pevná látka od plynné - komíny s filtračním zařízením)

3 Filtrační aparatura (nakresli a popiš do sešitu)

4 Filtr: laboratoř – filtrační papír, porcelán cukrovar – textilie vodárny – různě zrnitý písek domácnost – sítko Filtrát = kapalina, která proteče filtrem

5 2. Usazování (sedimentace) Používá se při oddělení: a) pevné látky od kapaliny (suspenze) b) dvou nemísitelných kapalin (emulze) Používáme tzv. dělicí nálevku

6

7 3. Destilace K oddělení kapalných složek ze směsi. Složky se oddělují na základě rozdílné teploty varu složek směsi. Jako první se oddělí složka s nižší teplotou varu. Destilát = produkt destilace

8 Destilační aparatura

9

10 Frakční baňka

11 Další metody oddělování složek směsí 4.) Krystalizace Slouží k oddělení rozpuštěné látky z roztoku. Vzniknou při ní krystaly této látky a vypaří se rozpouštědlo.

12

13 5.) Odpařování Slouží k získání rozpuštěné látky z roztoku jeho zahříváním. Využívá se např. při získávání soli z mořské vody.

14

15 6.) Vyluhování (extrakce) Např.: příprava výluhu z léčivých rostlin (=bylinkový čaj)

16

17 7.) Sublimace Slouží k přečišťování pevných sublimujících látek. OPAKOVÁNÍ: Co je to sublimace? Co je to desublimace?

18 Sublimace jodu

19 8.) Chromatografie Slouží k oddělování složek směsi na základě jejich rozdílné schopnosti vázat se ke dvěma látkám. Jedna látka bývá pevná (např. křída) a druhou látkou je rozpouštědlo (např. voda, ethanol = líh). Využití: získávání rostlinných barviv

20

21 Pomůcky: miska lihový fix hnědý - centropen ethanol (líh) bílá školní křída Upozornění: Ethanol (líh) je vysoce hořlavý. Nemanipuluj s otevřeným ohněm. Pro rodiče platí při manipulaci s ethanolem zákaz kouření. Dostatečně větrej. Postup: Na bílou křídu nakresli hnědým fixem asi 2 cm od okraje křídy kolem dokola asi 3 mm silný proužek. Do misky nalij ethanol do výše asi 1,5 cm a postav do něj křídu proužkem dolů. Pozor! Proužek nesmí být v ethanolu ponořen. Pozoruj. Vysvětlení: Vzlínáním ethanolu na křídě se hnědé barvivo rozděluje na jednotlivé složky. Přesné barevné složení závisí na výrobci. Chromatografie je metoda, která slouží v tomto případě k oddělení složek ze stejnorodé kapalné směsi.

22

23

24 Chromatografie chlorofylu Chlorofyl je zelené barvivo obsažené v chloroplastech rostlinných buněk. Je nezbytný pro fotosyntézu. Je složen ze žlutých a zelených barviv, které se dají chromatografií oddělit. Vzniklý záznam se nazývá CHROMATOGRAM.


Stáhnout ppt "Oddělování složek směsí -provádí se různými metodami."

Podobné prezentace


Reklamy Google