Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.3130

2 ANOTACE: Prezentace je určena pro žáky 4. ročníku a slouží k doplnění učiva o historických osobnostech našich dějin a jejich díle JAZYK:Čeština OČEKÁVANÝ VÝSTUP: Má povědomí o životě předků, zná známé osobnosti našich dějin a významné kulturní památky a dokumenty KLÍČOVÁ SLOVA: Kosmas, kroniky, české dějiny a legendy DRUH UČEBNÍHO MATERIÁLU: Prezentace DRUH INTERAKTIVITY: Kombinace CÍLOVÁ SKUPINA:Žák STUPEŇ A TYP VZDĚLÁNÍ: Základní vzdělávání – první stupeň TYPICKÁ VĚKOVÁ SKUPINA 9 - 12 let

3 Kosmova kronika česká, v přesném překladu Kronika Čechů, je nejstarší česká kronika týkající se dějin Čechů. Původní text byl napsán latinsky a jeho autorem byl Kosmas, děkan pražské svatovítské kapituly, který kroniku sepsal pravděpodobně v letech 1119 až 1125.

4 Kronika je považována za jedno z nejvýznamnějších literárních děl, které v českých zemích ve středověku vzniklo. Zároveň je to jeden z nejdůležitějších historických pramenů pro poznání českého raného středověku.

5 Kosmova kronika česká patří do okruhu středověkých kronik, které obvykle obsahovaly nejen popis dějin. Většina těchto děl se snaží v dějinách najít počátky současného politického stavu. V Kosmově případě je to především snaha ospravedlnit nárok Čechů na české území. V době Kosmovy současnosti se na knížecím trůně v rychlém sledu střídala přemyslovská knížata a tohoto vnitropolitického oslabení využívali cizí panovníci k zásahům do českých záležitostí.

6 Obsah kroniky Kronika je rozdělena do tří knih; začíná stavbou babylonské věže a vznikem Čechů a chronologicky postupuje až do Kosmovy současnosti.

7 Kniha první První kniha je faktograficky značně nepřesná. Obsahuje vysvětlení původu českého národa a jeho příchod do Čech. Jednalo o krajinu neosídlenou a z toho hlediska vychází nároky Čechů na její nezpochybnitelné vlastnictví. Lid začal hromadit majetek a pro rozsouzení sporů potřeboval soudce. Tím se stal Krok a později i jeho dcera Libuše. S jejím postavením nebyli lidé spokojeni a proto si vyžádali o určení knížete, toho nemohli sesadit a dobrovolně se připravili o vlastní svobodu. Odtud pramenilo právo přemyslovských knížat na vládu nad Čechy.

8 První kniha končí smrtí knížete Jaromíra v roce 1035 a obsahuje tak i přijetí křesťanství za knížete Bořivoje, stručné nastínění života dvou předních světců sv. Václava a sv. Vojtěcha a období vlády jednoho z Kosmových panovnických vzorů Boleslava II.

9 Kniha druhá Kniha druhá líčí vývoj českého státu od roku 1038 do smrti krále Vratislava II. v roce 1092, tedy od nástupu Břetislava I. na knížecí trůn. Břetislav I. patří v Kosmově kronice k ideálním panovníkům. Po období rychlých změn na knížecím stolci a politické nestabilitě, znamená pro Kosmu období Břetislavovy vlády další vzepětí české státnosti.

10 Kniha třetí I v této knize představuje Kosmas ideál panovníka, tentokrát je jím syn Vratislava Břetislav II. Poslední kniha končí smrtí knížete Vladislava I. v roce 1125.

11 Odpověz na otázky: 1.Kdo je autorem nejstarší české kroniky? 2.Jakým jazykem je napsána? 3.Do kolika knih je rozdělena? 4.Ve které století byla kronika sepsána? 5.Stavbou čeho kronika začíná? 1.Kosmas 2.Latinou 3.Do tří 4.Ve 12. století 5.Babylonské věže Správné odpovědi :

12 Použité zdroje:  http://cs.wikipedia.org/wiki/Kosmova_kronika_%C4%8Desk%C3%A1  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kosmas.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Cosmas-Chronica_Boemorum.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brueghel-tower-of-babel.jpg  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/33/Iniciala_O.jpg  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:VladislavI.JPG  [cit. 2011-10-15].


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:"

Podobné prezentace


Reklamy Google