Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Oprava testu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Oprava testu."— Transkript prezentace:

1 Oprava testu

2 Varianta A 1. V co se Slované pod vedením Sáma spojili a proč?
2. Kdy přišli na Velkou Moravu Konstantin a Metoděj? 3. Co je to hlaholice a kdo ji vymyslel? 4. Jak se jmenoval první český kníže? 1. V kmenové svazy za účelem obrany. 2. V roce 863. 3. Písmo, které vymysleli Konstantin a Metoděj. 4. Bořivoj

3 5. Co se stalo roku 955 v českých dějinách?
6. Co víš o Vratislavovi II.? Prémie: Co se stalo roku 1126? 5. Kníže Boleslav I. pomohl saskému panovníkovi zatlačit Maďary v bitvě na Lechu. 6. Byl to první český král, pomohl císaři ve sporech s papežem. Prémie: Bitva u Chlumce, Soběslav I. porazil Němce.

4 Varianta B 1. Kdy a proti komu byla bitva u Vogastisburku?
2. Kdo a jak založil Velkou Moravu? 3. Jaký panovník vydával první české mince a jak se jmenovaly? 1. Roku 831 proti Frankům. 2. Mojmír II., vyhnal sousedního knížete Pribinu a připojil Nitru k Moravě. 3. Boleslav I., denáry.

5 4. Co se stalo roku 995 v českých dějinách?
5. Co zavedl Břetislav I. a vysvětli? 6. Co víš o Vladislavovi II.? Prémie: Co se stalo roku 973? 4. Boleslav II. vyvraždil Slavníkovce a docílil sjednocení Čech. 5. Na trůn měl nastoupit nejstarší žijící Přemyslovec. 6. Druhý český král, pomohl císaři Fridrichu Barbarossovi v bojích s Milánem. Prémie: Boleslav II. založil Pražské biskupství.

6 ROMÁNSKÁ KULTURA

7 z latinského romanus = římský  snaha napodobit starověkou římskou říši
přibližně v letech 900 – 1200 projevuje se v: písemnictví, sochařství, malířství, hudbě, architektuře i vzdělanosti

8 PÍSEMNICVÍ šířili mniši, jediní uměli číst a psát
psalo se latinsky (dorozumívací jazyk po celé Evropě)

9 Typy písemných památek:
1. Legendy = příběhy ze života svatých př. legenda o Konstantinovi a Metodějovi, sv. Václavovi, Ludmile … 2. Anály (letopisy) = záznamy o úrodě, válkách, pohromách apod. psané v klášterech 3. Kroniky = zaznamenávaly historické události př. Kosmova kronika česká (kolem 1100), v cizině: kronika Franků, Anglosasů, Pověst dávných let z Kyjevské Rusi …

10 Staroboleslavská vražda ve wolfenbütelském rukopisu Gumpoldovy legendy

11 Kosmas – první český kronikář


Stáhnout ppt "Oprava testu."

Podobné prezentace


Reklamy Google