Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Systematika PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Systematika PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního."— Transkript prezentace:

1 Systematika PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

2 Charakter utkání V pálkovacích hrách dochází k pravidelnému střídání odlišných herních dovedností, které se uplatňují ve specifických herních činnostech útočných a obraných. Utkání v softballu je limitováno 7 směnami, ve kterých se hráč může střídat v roli polaře, pálkaře a běžce. Není také výjimkou, že v určité směně se do utkání vůbec nezapojí, sedí pouze na lavičce. Čas utkání 1. směna 2. směna 3. směna 7. směna …………. ObranaÚtok ObranaÚtok ObranaÚtok ObranaÚtok

3 Charakter činností v jedné směně Střídání rolí – obrana – útok Půl směna – každá situace vždy začíná stejně – nadhozem  každá situace je standardní situací Herní situace je Obranou herní kombinací

4 Standardní – proměnlivá situace

5 Obraná herní kombinace

6 Každá obranná herní kombinace je realizovaná pomocí činností jednotlivých polařů, které označujeme jako obrané herní činnosti jednotlivce. Ty jsou většinou spojeny s manipulací s rukavicí a rozdělujeme je na obecné HČJ a specifické podle jednotlivých postů. Většina těchto HČJ je složena z dílčích dovedností, jedná se o sériové dovednosti. Tyto dílčí dovednosti polařů pak označujeme jako obranné herní dovednosti. Ty jsou spojeny s obecným cílem jako je chytit míč, vystartovat k míči a podobně. Naopak Obranné HČJ jsou spojeny s konkrétním herním cílem, vyautovat běžícího pálkaře, vyautovat běžce dotykem a podobně.

7 Družstvo v útoku realizuje svou činnost postupným nastupováním pálkařů ke startu na pálce, podle předem stanoveného pořadí. Činnost pálkaře i případných běžců je přímo řízena koučem. V případech že se jedná o součinnost pálkaře a běžce podle předem domluvené činnosti, kde každý musí splnit určitou povinnost, hovoříme o útočných herních kombinacích.

8 Útočné herní kombinace Krádež mety (stealing) sebeobětovací ulejvka (sacrifice bunt) nátlaková hra (squeeze play) odpal a běh (hit and run)

9 Podobně jako v obraně nazýváme jednotlivé činnosti pálkaře a běžců útočnými herními činnostmi jednotlivce, které jsou dále složeny z útočných herních dovedností.

10

11 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Systematika PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního."

Podobné prezentace


Reklamy Google