Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012."— Transkript prezentace:

1 DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012 Šablona: III/2 Sada:A3_04 Datum ověření ve výuce: 3.3. 2014 Třída: 3.PČ

2 DUM - Digitální Učební Materiál Obor vzdělání: Pečovatelské služby Předmět: Občanská výchova Ročník: 3. Klíčová slova: hmotná zodpovědnost, úmysl, nedbalost, pojištění Jméno autora (vč. titulu): Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května 3 373 72 Lišov IČO: 75050111REDIZO: 651023599

3 ODPOVĚDNOST ZA ŠKODU Písemná dohoda Dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování - tzv. dohoda o hmotné odpovědnosti nemůže být uzavřena se zaměstnancem mladším 18 let, musí být sjednána písemně, jinak je neplatná, musí obsahovat závazek zaměstnance, že přebírá odpovědnost za hodnoty, které mu zaměstnavatel svěří a které je zaměstnanec povinen vyúčtovat.

4 PRÁSKAT SE NEMÁ, INFORMOVAT SE MUSÍ Zaměstnanec je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví a majetku ani k bezdůvodnému obohacení na úkor společnosti nebo jednotlivce. Hrozí-li škoda, je povinen na ni upozornit vedoucího zaměstnance a zakročit, je- li to k odvrácení škody neodkladně třeba.

5 ČTYŘI A PŮL MĚSÍCE PRÁCE ZADARMO Výše náhrady škody způsobené zaměstnancem z nedbalosti (tj. neúmyslně) je omezena částkou rovnající se čtyř a půl násobku jeho průměrného měsíčního výdělku před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Pokud by ji však způsobil úmyslně nebo v opilosti či pod vlivem návykových látek, toto omezení pro výši náhrady škody neplatí.

6 ZTRÁCET VĚCI SE NEVYPLÁCÍ Náhrada škody tedy není limitována a zaměstnanec je povinen ji uhradit v plné výši. Při určení výše škody se vychází z obecné ceny předmětu v době jeho ztráty. Jediná možnost, jak se placení náhrady škody vyhnout (tedy kromě té základní – dávat na svěřené věci pozor a snažit se je neztrácet), je prokázat svou nevinu.

7 ZA ZMETEK AŽ POLOVINA MĚSÍČNÍHO PLATU V případě odpovědnosti za škodu způsobenou z nedbalosti vyrobením zmetku je výše náhrady škody limitována částkou nejvýše poloviny průměrného měsíčního výdělku zaměstnance.

8 POJIŠTĚNÍ Odpovědnost za škodu lze pojistit Pojištění odpovědnosti zaměstnance – lidově se této pojistce říká - "pojištění na blbost"

9 OTÁZKY 1. - za co můžeš v tvém oboru převzít hmotnou odpovědnost? 2. – musí být hmotná odpovědnost sjednána písemně? 3. – co se stane, když ztratíš svěřenou věc? 4. - jsi povinen zaplatit i za věc, která ti byla odcizena? 5. – lze se pojistit, jak se lidově tato pojistka nazývá, jaká další rizika kryje?

10 ZDROJE Obrázky u kontrolních otázek a úkolů jsou kliparty z kancelářského balíku Microsoft Office Žádné externí zdroje nebyly použity


Stáhnout ppt "DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1012."

Podobné prezentace


Reklamy Google