Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svatý Norbert je zakladatel řádu Premonstrátů. Premonstrátský klášter v Louce byl po šest století jedním z nejvýznačnějších klášterních komplexů. Velkolepou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svatý Norbert je zakladatel řádu Premonstrátů. Premonstrátský klášter v Louce byl po šest století jedním z nejvýznačnějších klášterních komplexů. Velkolepou."— Transkript prezentace:

1

2

3 Svatý Norbert je zakladatel řádu Premonstrátů. Premonstrátský klášter v Louce byl po šest století jedním z nejvýznačnějších klášterních komplexů. Velkolepou stavbu zastavily až josefínské reformy roku 1784. Dalších dvě let, byl objekt, sloužící vojenským účelům scela nepřístupný. Teprve nyní mo- numentální barokní komplex se probouzí k odleskům své slávy.

4 571 258

5 Pro rozsáhlé vinohradnictví měl klášter i odpovídající sklepní hospodářství. Byly to prostorné vinné sklepy přímo pod budovami kláštera se samostatnou lisov- nou a bednářskou dílnou. Z dochovaných listin se víno v 17. a 18. století třídilo podle barvy na bílé a červené a cenilo se podle ročníků. Raritou bylo sedmnáct let staré víno z ročníku 1766 a dokonce 40 let staré víno z ročníku 1739.

6 Kostel Nanebevzetí Panny Marie a Svatého Václava

7

8 Vinohrad Šobes byl založen na jižním svahu uzavřeného meandru. Šobes leží v lokalitě Devět mlýnů v Národním parku Podyjí a je nejmalebnější ze všech vinných tratí. Je to jedna z nejstarších evropských vinných poloh. Má speci- fické mikroklima a vína z této vinice patří mezi velmi ceněná. Šobes je viniční tratí I. kategorie.

9

10

11

12 Dovolenková Boží Muka Dovolenková Boží Muka byla postavena roku 1748 přesně na hranicích Moravy a Rakouska. Zde se poutníci loučili s těmi, kteří zůstávali pracovat na polích a ve vinicích. Zde se modlili, ale i vítali a také se zde konali mše.

13 Kostel svatého Jakuba Staršího v Konicích

14

15

16

17 Sekvojovec obrovský

18 Růže Jundzillova

19 Jevišovice Starý zámek

20

21

22 Prezentace Ing. Jan Krejčí 2011 Seriál č. 3 Znojemsko


Stáhnout ppt "Svatý Norbert je zakladatel řádu Premonstrátů. Premonstrátský klášter v Louce byl po šest století jedním z nejvýznačnějších klášterních komplexů. Velkolepou."

Podobné prezentace


Reklamy Google