Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: 2.3.2011 AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: 2.3.2011 AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda."— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: 2.3.2011 AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda pro 4. a 5. ročník ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1871

2 ANOTACE: Materiál stručně mapuje gotický sloh v českých zemích. Žáci si mají zafixovat základní prvky slohu a seznámit se s dochovanými stavbami. Získané vědomosti následně ověří hravou formou.

3

4  V polovině 14. století se uplatňoval v architektuře styl gotický.  Dostal se k nám z Francie.

5  Stavby jsou vystavěné co nejvíc do výšky, jsou vyšší než románské stavby.  Stavitelé vymysleli nový opěrný systém těchto vy- sokých staveb.  Stavby jsou zdobeny mnoha věžičkami.  Okna mají většinou tvar obdélníku a jsou zakonče- na lomeným obloukem. Často jsou vyplněna obrazy z barevných sklíček (mozaikou).

6  Gotika je obdobím budování mohutných hradů na těžko přístupných místech a nádherných chrámů a klášterů.

7 Opěrný systém kostela sv. Barbory Síťová žebrová klenba

8 Kostel sv. Jakuba v BrněGotické fresky v kapli svatého Jana Křtitele v Olomouci

9 Interiér katedrály  Vitráž

10 Anežský klášter v Praze Vyšebrodský klášter

11 Křivoklát Karlštejn

12 Dostal se k nám z Francie. Dostal se k nám z Číny. Dostal se k nám z Ruska.

13 Stavby jsou zdobeny mnoha věžičkami. Stavby jsou hodně barevné. Stavby jsou nízké.

14 Staví se hrady, chrámy a kláštery. Staví rozlehlé zámky. Staví se především městské domy.

15 Gotická stavba je Chrám s. Barbory v Kutné Hoře. Gotická stavba je zámek v Litomyšli. Gotická stavba je Rotunda sv. Jiří na Řípu.

16 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:KUTNA_HORA_(js)_7.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ms0290.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kutn%C3%A1_Hora-Cathedral_St_Barbara- interior6.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:K%C5%99ivokl%C3%A1t,_hrad_z_vyhl%C3%A Ddky.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SvJakub6.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hrad_Karl%C5%A1tejn.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Praha,_Katedr%C3%A1la,_JV_01.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Interior_of_St._Vitus_Cathedral_Prague_01.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:V%C3%ADt_-_vitr%C3%A1%C5%BE.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ane%C5%BEsk%C3%BD- kl%C3%A1%C5%A1ter2011.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vyssi_Brod_Vysebrodsky_klaster.jpg


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: 2.3.2011 AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Gotický sloh TÉMA SADY: Vlastivěda."

Podobné prezentace


Reklamy Google