Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam třecí síly v denní praxi Sada: Fyzika 7.ročník Téma: Význam třecí síly v denní technické praxi Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1437

2 Anotace Ročník7. Druh materiáluPrezentace pro interaktivní tabuli PomůckySešit, ukázky ložisek Cíl (inovace)Procvičení a pochopení významu tření v denní praxi ne různých příkladech Metodické pokyny Otázky zodpovídat ústně formou diskuse, důležité poznatky zapsat

3 Význam třecí síly v denní technické praxi 7.ročník

4 V kterých případech působí tření nepříznivě? Může být pro nás třecí síla užitečná?

5 V kterých případech působí tření nepříznivě? Stykové plochy se o sebe odírají, třou, zahřívají se, opotřebovávají se. Někdy třecí sílu musíme zbytečně překonávat třeba při přemisťování předmětů. Příčinou je příliš velká třecí síla. V těchto případech třecí sílu zmenšujeme.

6 Třecí sílu zmenšujeme upravujeme plochy součástek broušením, leštěním… oddělujeme je od sebe vrstvou oleje, vazelíny, vody - tobogán… používáme kuličková, válečková ložiska… apod.

7 Může být pro nás třecí síla užitečná? Třecí sílu naopak potřebujeme při chůzi, pohonu řemenem, při jízdě autem, vlakem, při brždění, na náledí… V těchto případech je třecí síla příliš malá. V těchto případech třecí sílu zvětšujeme. ANO

8 Třecí sílu zvětšujeme sypeme silnice, chodníky při náledí štěrkem používáme zimní pneumatiky s hrubším vzorkem v horách na sněhu používáme sněhové řetězy měníme včas brzdová obložení v zimě a do hor nosíme boty s drsnou podrážkou

9 Procvičení Proč se ti tkaničky u bot, které jsou z umělých vláken, rozvážou snadněji než tkaničky bavlněné? U bavlněných tkaniček je větší klidová třecí síla. Proč při hraní houslista potírá smyčec kalafunou? Kalafuna se nanáší na žíně smyčců pro zvýšení třecí síly. Co uděláš, když ti nejde sundat z prstu prstýnek? Ruce si namydlím a prstýnek snáze stáhnu – zmenším třecí sílu.

10 Procvičení Co poradíš kamarádovi, který nemá dost sil k přemístění velké skříně po podlaze? Podlož si pod skříň stěhovací válečky Proč jsou pod hlavičkou hřebíku příčné vrypy? Zvýší se klidová třecí síla. Jak se podařilo ve starověkém Egyptě lidem postavit pyramidy, když neměli současné stroje? Využívali valivé tření, při kterém je třecí síla menší.

11 Citace Ilustrace: www.office.microsoft.comwww.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Pinkrová Název : VY_52_INOVACE_16_Význam."

Podobné prezentace


Reklamy Google