Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy"— Transkript prezentace:

1 7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_06.43.10.56 Název školy
ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK Téma Hydraulická zařízení Autor Mgr. Tomáš Starove Metodický popis (anotace) Hydraulická zařízení, využití Pascalova zákona v praxi, brzda, jednoduchý stroj, píst, procvičování

2 Hydraulická zařízení Hydraulické zařízení je jednoduchý mechanický stroj vycházející z principu Pascalova zákona. Vlastnost kapalin v uzavřené nádobě se využívá v hydraulických lisech, zvedácích, brzdách …..

3 Využití Princip : Kapalina ve spojených nádobách je uzavřena dvěma písty s různým obsahem ploch.

4 PLATÍ !!! KOLIKRÁT JE VĚTŠÍ PLOCHA JEDNOHO PÍSTU, TOLIKRÁT JE VĚTŠÍ SÍLA NA PÍST PŮSOBÍCÍ. VZTAHY

5 Z praxe - hydraulické brzdy
1) Sešlápneme brzdový pedál automobilu 2) Zvýší se tlak v celé brzdové kapalině 3) To se projeví všech brzdách velkou tlakovou silou

6 Zapamatuj a zapiš Pascalův zákon:
Působí-li na kapalinu v uzavřené nádobě vnější tlaková síla, zvýší se tlak ve všech místech kapaliny stejně. Pascalův zákon se využívá např v hydraulických lisech, hydraulických zvedácích, u hydraulických brzd v automobilech,..

7 Otázky a úkoly Druhý píst hydraulického zvedáku má 20 m a první je 1 m2 . Jak velkou silou musíme působit na první píst, abychom zvedli do výšky automobil o hmotnosti 800 kg? Jaké nebezpečí hrozí automobilu, když praskne hadička s brzdovou kapalinou?

8 Odpovědi Na píst stačí působit 20x menší silou; na první píst musíme působit silou 400 N. Praskne-li hadička, nedostane se zvýšení tlaku od brzdného pedálu k brzdám, auto nemůže brzdit, může havarovat.

9 1 příklad Obsah průřezu velkého pístu je 100 krát větší než obsah průřezu malého pístu. Na malý píst působí tlaková síla o velikosti 32 N. Jak velkou tlakovou silou působí velký píst ?

10 2 příklad Dílenský hydraulický lis má obsah průřezu velkého pístu 200 cm2. Lis je schopen vyvolat maximálně sílu 50 kN. Jak velkou silou musíme působit na malý píst o obsahu průřezu 0,5 cm2 .

11 3 příklad Jakou silou musíme působit na píst o průřezu 10 cm², abychom mohli zvedat automobil o hmotnosti 1500 kg. Průřez velkého pístu je 2 m2.

12 Použité zdroje


Stáhnout ppt "7.ROČNÍK Hydraulická zařízení VY_32_INOVACE_ Název školy"

Podobné prezentace


Reklamy Google