Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/21.1220 VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/21.1220 VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:"— Transkript prezentace:

1 n Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/21.1220 VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití: určeno k prezentaci na interaktivní tabuli Anotace: Jedná se o výukovou prezentaci určenou k opakování již získaných znalostí a zároveň k seznámení s některými novými pojmy. Prezentace by měla sloužit jako obrazová a textová podpora při výuce o léčbě chřipky a o možnostech prevence. Materiál je určen pro výuku žáků se středně těžkým mentálním postižením.

2 Příznaky chřipky Jaké potíže nás trápí, když onemocníme chřipkou? Zakroužkuj správné možnosti. zvýšená teplota puchýř na noze bolest hlavy svědivé pupínky na kůži zlomená ruka kašel únava

3 Správné řešení zvýšená teplota bolest hlavy kašel únava

4 Léčba chřipky Nejdůležitější je, aby nemocný zůstal doma v, pil čaj s a užíval léky, které mu předepsal pan nebo paní.

5 Bývají to léky na snížení teploty, které bereme pouze při horečce. Dále to může být proti kašli.

6 Jak dlouho trvá léčení? Léčení trvá jeden až dva týdny. Nejdůležitější je zůstat opravdu doma v klidu v posteli.

7 Co je to přecházení nemoci? Pokud si nemocný vezme lék proti horečce, neleží a chodí mezi lidi. Čím ohrožuje okolí? Čím ohrožuje sebe?

8 Řešení Čím ohrožuje okolí? Když chodí nemocný mezi lidi, roznáší chřipkové viry. Ty se přenášejí z osoby na osobu kapičkami slin při kašli. Čím ohrožuje sebe? Nemocnému hrozí, že se u něj rozvinou komplikace, například zápal plic. Chřipkový virus mu také může vážně poškodit orgány v těle, například srdce.

9 Pozor! Chřipka může být smrtelná pro staré lidi. Také ohrožuje dlouhodobě nemocné. Pozor na komplikace z chřipky! U některých nemocných se může rozvinout například zápal plic, zánět průdušek nebo jiné závažné onemocnění.

10 Co je to chřipková epidemie? Pokud se chřipkou nakazí vysoký počet lidí, lékaři začnou hovořit o chřipkové epidemii. Proč bývají v době chřipkové epidemie zakázány návštěvy v nemocnicích?

11 Řešení Zákaz návštěv v nemocnici chrání pacienty, kteří jsou zesláblí nemocí. Pro ně by mohla nákaza chřipkou znamenat smrtelné ohrožení.

12 Co můžeme udělat, abychom nedostali chřipku? Nejdůležitější je snažit se nemoci předejít. Předcházení nemoci se jinak také nazývá prevence.

13 Hlavní pravidla chřipkové prevence 1.Jíme více zeleniny a ovoce, abychom dodali tělu dostatek vitamínů. 2.Vyhýbáme se kontaktu s nemocnými. 3.Nechodíme na místa, kde se schází mnoho lidí (kino, divadlo, koncerty). 4.Pravidelně si myjeme ruce. 5.Při kýchání si papírovým kapesníkem zakrýváme nos a ústa. Použitý kapesník vyhazujeme, nedáváme ho do kapsy.

14 6. Pokud nestihneme vytáhnout kapesník, kýchneme do rukávu. 7.Nepůjčujeme si od ostatních sklenice, příbory, mobilní telefon, hračky. 8.Nezdravíme se podáváním ruky a líbáním. 9.Nedotýkáme se rukama obličeje, abychom nezanesli nákazu např. do očí. 10.Pokud jsme nemocní, zůstaneme doma a léčíme se, chřipku nikdy nepřecházíme!

15 Citace ilustrace: www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "N Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/21.1220 VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_10_9. ročník_Chřipka – léčba onemocnění a možnosti prevence Autor:"

Podobné prezentace


Reklamy Google