Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HLEDÁ SE VOCHOMŮRKA Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HLEDÁ SE VOCHOMŮRKA Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165."— Transkript prezentace:

1 HLEDÁ SE VOCHOMŮRKA Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165

2 AnotaceNáměty činností pro hodinu slohového výcviku se zaměřením na popis pohádko- vé postavy. Jde o popis formou hádanek, při němž děti vyhledávají obrázek podle jeho slovního vyjádření. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětČeský jazyk Cílová skupinaŽáci 4. ročníku Druh učebního materiáluMiniprojekt Očekávaný výstupPíše správně po stránce obsahové i formální jednoduché komunikační žánry. Sestaví osnovu a na jejím základě vytváří krátký písemný projev. Metodický postupJe součástí textu Datum10.10. 2012

3 PŘÍPRAVA POPISU: DOMÁCÍ ÚKOL Děti si vylosují na lístcích připravená jména pohádkových postaviček. VŠE JE PŘÍSNĚ TAJNÉ! Doma si připraví obrázek. Mohou jej namalovat nebo vytisknout. Druhý den si přinesou obrázek do školy a popis může začít. Nejdříve si připomeneme pravidla popisu postavy. Upozorníme děti, že se v popisování nesmí objevit jméno postavičky ani jiný konkrétní název. Můžeme nabídnout ukázku jedné práce a podle ní sestavit OSNOVU.

4 UKÁZKA POPISU : Hádej, kdo jsem. Znáte mne z VEČENÍČKU. Bydlím v lese u velkého potoka. Miluji totiž ryby a rád plavu pod vodou. Jsem docela malý a chlupatý. Z roztomilého čumáčku mi vyrůstají dlouhé vousy. V lese i u vody mám spoustu kamarádů a také jednoho velkého nepřítele. Víte, kterého?

5 POPIS POHÁDKOVÉ POSTAVY OSNOVA: 1/ Odkud mne znáte 2/ Jak vypadám 3/ Co mám /nemám / rád 4/ Jaké mám přátele a nepřátele 5/ Moje poznávací znamení

6 DALŠÍ NÁMĚTY K ČINNOSTI: Ve třídě rozmístíme obrázky pohádkových postav. Postupně čteme jejich popisy a PŘIŘAZUJEME k obrázkům. Autoři samozřejmě jejich identitu neprozradí. Musí to poznat jejich spolužáci na základě co nejpřesnějšího vyjádření. Ti nejlepší si zaslouží nějakou odměnu. HOTOVÉ POPISY S OBRÁZKY NEZAPOMENEME VYSTAVIT.


Stáhnout ppt "HLEDÁ SE VOCHOMŮRKA Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165."

Podobné prezentace


Reklamy Google