Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Roa. a) Jedná se o obří, asi devět metrů vysoké plovoucí bóje. Ty se komíhají na vlnách a právě tento pohyb vytváří elektrickou energii, která je pak.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Roa. a) Jedná se o obří, asi devět metrů vysoké plovoucí bóje. Ty se komíhají na vlnách a právě tento pohyb vytváří elektrickou energii, která je pak."— Transkript prezentace:

1 roa

2 a) Jedná se o obří, asi devět metrů vysoké plovoucí bóje. Ty se komíhají na vlnách a právě tento pohyb vytváří elektrickou energii, která je pak podmořskými kabely přenášena na pevninu.

3 Schéma využití energie mořských vln

4 Jaké jsou její klady ? Protože trvalé změny klimatu se stávají stále větší hrozbou a naznačují i možnou energetickou krizi, mají vedoucí politici Evropské unie rostoucí zájem o to, aby se v evropském energetickém mixu výrazně zvýšil podíl čistých energií z obnovitelných zdrojů. V zemích s přístupem k moři se v poslední době stále více věnuje pozornost možnosti využití energie mořských vln.

5 Jaké jsou její klady ? Mořské vlny jsou obnovitelným a ekologicky čistým zdrojem energie. Při narážení na strmý břeh uvolňují výkon 15 až 30 kW na každý metr pobřeží a mezi zdroji obnovitelných energií mají jednu z největších hodnot hustoty energie. Podle některých odborníků by mohly přispět ke světové produkci energie objemem až 2 000 TW·h/rok ( terawatthodin). Např. Austrálie využívá 80 % této energie, která je vyrobená na 150 kilometrovém pobřeží a vystačí i pro 4000000 Melbourne

6 Její zápory I. Kritickým bodem je proměna mořského proudění, která není do příštích let zcela vyloučena. Infrastruktura vybudovaná v určitém místě pobřeží by se pak mohla stát přebytečnou a velmi prodělečnou. II. Další překážku představuje dostupná technologie, která prozatím prý není na takové úrovni, aby poskytla zařízení dostatečně odolné vůči stálým přírodním podmínkám. III. Konflikt s ochránci přírody, kteří proti téhle variantě zdroje energie protestují, kvůli ochraně mořské fauny a flóry.

7 ZÁVĚR Energie mořských vln je obnovitelný zdroj, šetrný k přírodě, který by nám mohl poskytovat přísun energie až do domu. K tomuto typu zdroje se přiklání i EU a v několika zemích ji finančně podporuje. Do budoucna by se mohla zařadit mezi hlavní obnovitelné zdroje energie jako je Slunce a vítr a které by lidstvo plně využívalo a neznečišťovalo by tak planetu neekologickými zdroji energie.

8 Video https://www.youtube.com/watch?v=qQNzJBPcyB0

9 Zdroje http://www.odbornecasopisy.cz http://www.ekobydleni.eu


Stáhnout ppt "Roa. a) Jedná se o obří, asi devět metrů vysoké plovoucí bóje. Ty se komíhají na vlnách a právě tento pohyb vytváří elektrickou energii, která je pak."

Podobné prezentace


Reklamy Google