Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová."— Transkript prezentace:

1 Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová

2 Státní vlajka

3 Státní vlajka se skládá z horního pruhu bílého a dolního pruhu červeného, mezi něž je vsunut modrý klín do poloviny délky vlajky. Použití: při příležitosti státních svátků,v den smutku nebo v den státního smutku, vyhlášených vládou. státní vlajku lze užít vhodným a důstojným způsobem kdykoliv

4 Státní barvy

5 Státní barvy -nazývají se trikolóra Jsou to: bílá, červená a modrá. bílá - symbolizuje čistotu, červená - krev prolitou vlastenci za svobodu vlasti modrá- bezmračnou oblohu. Trikolóra zachovává oficiální pořadí státních barev, bílý pruh má vždy nahoře nebo vlevo z pohledu pozorovatele.

6 Státní hymna

7 První sloka písně Kde domov můj ? Píseň pochází z divadelní hry Josefa Kajetána Tyla Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, poprvé uvedené v Praze dne 21.12. 1834. Hudbu k ní složil František Škroup, rychle zlidověla a získala postavení národní písně. Čechy byly tedy první zemí, který měl jako hymnu divadelní šlágr. Použití - jen vhodným a důstojným způsobem.

8 Státní pečeť

9 Státní pečeť České republiky tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi po stranách, kolem něhož je opis "ČESKÁ REPUBLIKA". Pečeť opatruje prezident republiky a používá se zvláště při významných událostech, jako je stvrzení mezinárodních smluv nebo vydání pověřovacích listin diplomatickým zástupcům

10 Velký státní znak

11 Velký státní znak tvoří čtvrcený štít. Velký státní znak reprezentuje spojení všech historických zemí státu. V prvním a čtvrtém poli je historický znak Čech - dvouocasý lev na červeném poli. Ve druhém poli se nachází znak Moravy – orlice stříbrno- červeně šachovaná na modrém poli. Ve třetím poli je znak Slezska – černá orlice na zlatém podkladu. Velký státní znak slouží k vnější reprezentaci státu a k označení budov, ve kterých sídlí orgány státní správy, státní úřady a pod.

12 Malý státní znak

13 Malý státní znak je tvořen červeným polem, na kterém je umístěn historický znak Čech: stříbrný dvouocasý lev. Použití např. na razítkách, pečetidlech státní správy, na cedulích označujících památné stromy, k označení budov.

14 Vlajka prezidenta republiky

15 Vlajka prezidenta České republiky nebo také Standarta prezidenta ČR Vlajka prezidenta republiky je bílá, s okrajem skládajícím se z plaménků střídavě bílých, červených a modrých. Uprostřed bílého pole je velký státní znak. Pod ním je bílý (stříbrný) nápis PRAVDA VÍTĚZÍ na červené stuze podložené žlutými (zlatými) lipovými ratolestmi. Jediným uživatelem standarty je prezident České republiky. Vlajku prezidenta republiky lze užít k označení: – sídla prezidenta republiky v době jeho přítomnosti v České republice, – dopravního prostředku používaného prezidentem republiky

16 Kontrolní otázky 1. Kolik státních symbolů ČR má? 2. Co je to trikolóra? 3. Namaluj vlajku České republiky. 4. Jaké heslo je napsané na vlajce prezidenta České republiky? 5. Kde můžeme vidět velký státní znak? 6. Co je vyobrazeno na malém státním znaku?

17 Správné odpovědi 1. 7 symbolů. 2. Státní barvy. 3. 4. Pravda vítězí. 5. Na budovách, ve kterých sídlí státní správa,státní úřady. 6. Dvouocasý lev.

18 Zdroj informací Wikipedie, otevřená encyklopedie

19 Metodický list Prezentace slouží jako názorná pomůcka k výkladu učitele při seznamování s novým učivem – státní symboly. Žáci si mohou samostatně napsat výpisky do svých sešitů. V další části hodiny odpovídají na zadané otázky, lze zadat jako skupinovou práci. Na závěr společná kontrola, shrnutí a hodnocení skupinové práce.


Stáhnout ppt "Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová."

Podobné prezentace


Reklamy Google