Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"— Transkript prezentace:

1 ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_08/3/16 Náměty pro výuku výchovy k  občanství v 6. – 9. ročníku Státní symboly ČR Anotace Žáci se seznámí se státními symboly Vypracoval Mgr. Kateřina Kratinová Oblast Člověk a společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kateřina Kratinová

2 Co jsou státní symboly? Státní symboly jsou předměty,
které si stát určil jako své oficiální nezaměnitelné označení. Tyto symboly vycházejí z tradic státu a stát reprezentují. Jsou stanoveny v článku 14 Ústavy ČR.

3 Státními symboly ČR jsou:
VELKÝ A MALÝ STÁTNÍ ZNAK STÁTNÍ BARVY STÁTNÍ VLAJKA VLAJKA PREZIDENTA REPUBLIKY STÁTNÍ PEČEŤ STÁTNÍ HYMNA

4 Velký a malý státní znak
Velký státní znak je tvořen štítem se čtyřmi poli. Jednotlivá pole symbolizují historická území České republiky - Čechy,Moravu a Slezsko, čtvrté pole pak republiku jako celek. Malý státní znak je tvořen jediným polem, na němž je umístěn na červeném podkladu stříbrný dvouocasý lev ve skoku se zlatou zbrojí a zlatou korunou.

5 Státní barvy Státní barvy jsou bílá červená modrá v uvedeném pořadí

6 Státní vlajka Státní vlajka se skládá z horního bílého pruhu a dolního červeného pruhu, do nichž je vsunut modrý klín. (Poměr šířky k délce je 2:3). Užité barvy jsou národními barvami České republiky.

7 Vlajka prezidenta republiky neboli STANDARTA
Na bílém podkladu, olemovaným okrajem plaménky v národních barvách, je umístěn velký státní znak, pod kterým je na červené stužce podložené lipovými listy uveden nápis PRAVDA VÍTĚZÍ.

8 Státní pečeť Státní pečeť tvoří velký státní znak podložený lipovými ratolestmi. Okolo je vepsán nápis ČESKÁ REPUBLIKA.

9 Státní hymna

10 Text hymny: Kde domov můj, kde domov můj. Voda hučí po lučinách, bory šumí po skalinách, v sadě skví se jara květ, zemský ráj to na pohled! A to je ta krásná země, země česká, domov můj, země česká, domov můj!

11 Hudba: František Škroup

12 OPAKOVÁNÍ – pojmenuj obrázky

13 Zdroj informací


Stáhnout ppt "ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT"

Podobné prezentace


Reklamy Google