Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."— Transkript prezentace:

1 S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

2 MLÉKO

3 MLÉKO SE ZÍSKÁVÁ : kravské kozí ovčí

4 KOZÍ MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ SE PŘEVÁŽNĚ PRODÁVAJÍ VE SPECIALIZOVANÝCH OBCHODECH A NA FARMÁŘSKÝCH TRZÍCH

5 OVČÍ MLÉKO SE BĚŽNĚ V OBCHODĚ NEPRODÁVÁ POUZE SÝRY

6 KRAVSKÉ MLÉKO CHARAKTERISTIKA: Mléko je výměšek mléčných žláz savců, vylučovaný v době laktace.

7 KRAVSKÉ MLÉKO OBSAHUJE: 87,5% vody 3,8% tuku 4,7% mléčného cukru /laktózy/ 0,7% minerálních látek 3,3% bílkovin

8 TRŽNÍ DRUHY MLÉKA / DRUHY V PRODEJI / Odstředěné mléko – obsah tuku 0,5 %. Nízkotučné mléko – obsah tuku do 1 %. Polotučné mléko – obsah tuku do 2 %. Plnotučné mléko – obsah tuku do 3,5 %. Selské mléko – minimální obsah tuku 4 %.

9 DALŠÍ DRUHY MLÉKA Mléko s příchutí – ochucené Mléčné koktejly Mléko na kapučíno Ledová káva

10 ROZDĚLENÍ PODLE TRVANLIVOSTI 1. MLÉKO S KRÁTKOU TRVANLIVOSTÍ – 48 hod. 2. MLÉKO S PRODLOUŽENOU TRVANLIVOSTÍ – 5-7 dní 3. MLÉKO TRVANLIVÉ – 4 měsíce

11 OBALY POLYETYLENOVÉ SÁČKY SKLENĚNÉ LAHVE PET LAHVE TETRA PACK TETRA BLICK

12 VADY MLÉKA Nejčastěji se vyskytují tyto vady: - zkysnutí mléka: způsobené bakteriemi obsaženými v mléce - kovová příchuť: vzniká při použití nevhodných skladovacích nádob - příchuť připáleniny: vzniká při vysokých pasterizačních teplotách - zhořknutí: vzniká působením přímého slunečního ozáření po pasteraci - záměna druhu; prošlá záruční lhůta; poničený, roztržený obal; cizí příměsi

13 SKLADOVÁNÍ MLÉKA TEPLOTA - v chladící lednici od 1ºC do 8°C - trvanlivé mléko od 1ºC do 20°C PACHY - odděleně od ostatního zboží V ČISTOTĚ CHRÁNÍME PŘED PŘÍMÝM SLUNCEM

14 OPAKOVÁNÍ: 1. Mléko se získává od…….. 2. Které živiny obsahuje mléko. 3. Vyjmenujte tržní duhy kravského mléka v prodeji. 4. Které mléko je nejprodávanější. 5. V jakých obalech se prodává mléko. 6. Vyjmenujte zjevné vady u mléka. 7. Jak správně skladujeme mléko.

15 ZDROJE Odborná učebnice: Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ POTRAVINÁŘSKÉHO ZBOŽÍ PRO 2. ROČNÍK středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, spol. s.r.o. v Praze roku

16 KONEC


Stáhnout ppt "S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL."

Podobné prezentace


Reklamy Google