Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JIŘÍ WOLKER 1900 - 1924. ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JIŘÍ WOLKER 1900 - 1924. ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?"— Transkript prezentace:

1 JIŘÍ WOLKER 1900 - 1924

2 ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?

3 Stručný životopis : Narodil se v Prostějově. Vystudoval gymnázium a poté práva v Praze. Trpěl vážnou plicní chorobou – tuberkulózou. Léčil se u moře i ve Vysokých Tatrách (v Tatranské Poliance ). Zemřel v Prostějově, kde je pochován na městském hřbitově.

4 Jeho dílo lze zařadit do tzv. proletářské poezie.proletářské poezie Základy položil roku 1922 právě J.Wolker ve své stati Proletářská umění. Zobrazuje především dělnickou třídu, její útlak a vykořisťování. Typickými znaky je nenávist k válce, touha po spravedlivém světě. Proletářská poezie

5 HOST DO DOMU sbírka vznikla z jeho gymnazijních prací má 3 oddíly : Chlapec - verše vyjadřují důvěru v život Ukřižované srdce - tento oddíl si všímá bídy a utrpení Host do domu - v díle prezentuje názor, že rozpory se mají řešit láskou DÍLO

6 TĚŽKÁ HODINA - jeho nejvýznamnější sbírka, - obsahuje nejtypičtější básně proletářské poezie - celá sbírka je velmi pesimistická – zabývá se sociálními problémy -rozvinul zde sociální baladu ( pozn : u K.J. Erbena je člověk drcen silou osudu a nemohl se bránit, naproti tomu u Wolkera je člověk drcen sociálními problémy, ale může se bránit.)

7 BALADY a BÁSNĚ se sociálními poměry -odehrávají se v městském prostředí, líčí zde špatné sociální poměry Balada o snu – hlavní hrdinové Jan a Marie jsou představitelé dělnictva. Jan se chce uskutečnit svůj sen o lepší společnosti což, podle něj, půjde pouze revoluční cestou. Balada o očích topičových – Antonín je topič v elektrárně, po letech oslepne a zemře, ale žije dál ve své práci. Balada o nenarozeném dítěti – milenci nemohou mít z finančních důvodů dítě. Báseň Umírající – básník vyjadřuje, že po jeho smrti se na světě nic nezmění, smrt je spravedlivá – potká každého, bojí se ovšem umírání, v němž je každý sám a zároveň se loučí se svou dívkou, kde jí píše dopis na rozloučenou Báseň U rentgenu – lékař nachází v dělníkově těle „plíce rozežrané hladem a tuberkulózou“, „srdce – zdupané semeno, jež strašně chtělo kvést“

8 pokus o román - Polární záře – napsal pouze zlomek pokus o sociální pohádku - O milionáři, který ukradl slunce – je silně ovlivněna myšlenkou bohatý = zloděj a špatný člověk napsal si u svůj vlastní epitaf ( jde o krátký text, který informuje o zesnulé osobě, shrnuje její život a tematicky se vztahuje k mrtvému. Nemusí jít přímo o nápis umístěný na hrobu. ) JINÁ TVORBA

9 Zde leží Jiří Wolker, básník, jenž miloval svět a pro spravedlnost jeho šel se bít. Dřív než moh' srdce k boji vytasit, zemřel – mlád dvacet čtyři let.


Stáhnout ppt "JIŘÍ WOLKER 1900 - 1924. ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?"

Podobné prezentace


Reklamy Google