Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."— Transkript prezentace:

1 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Měření elektrických veličin Tematická oblast:Základy elektrotechniky Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0369 Datum vzniku:srpen 2012

2 ANOTACE  Záměrem této sady výukových materiálů je poskytnout žákům informace o základních principech elektrotechniky potřebné k snazšímu pochopení fungování složitějších elektrických a elektronických systémů v dnešních motorových vozidlech.  Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Elektronika.  Konkrétně tato prezentace je zaměřena na měření elektrických veličin.

3 Měření elektrických veličin - napětí  je rozdíl nábojů, jednotka je volt  měří se voltmetrem  v obvodu se připojuje paralelně ke spotřebiči  připojuje se nulový kabel na mínus, měřící kabel na plus  při opačném zapojení přístroj neměří, nebo naměří záporné napětí Obr. 1.

4 Měření elektrických veličin - proud  je tvořen proudem volných elektronů, jednotka je ampér  měří se ampérmetrem  v obvodu se připojuje sériově ke spotřebiči  pro připojení musíme rozpojit obvod  připojuje se nulový kabel na mínus, měřící kabel na plus  při opačném zapojení přístroj neměří, nebo naměří záporné napětí Obr. 2.

5 Měření elektrických veličin - odpor  je vlastnost materiálů, které brání průchodu elektronů = kladou odpor  měří se ohmmetrem  připojuje se na součást mimo obvod, nebo v rozpojeném obvodu paralelně  připojit můžeme libovolně, nezávisí na polaritě  naměřený odpor je vždy kladný Obr. 3.

6 Měření elektrických veličin - výkon  je práce, kterou vykonala elektrická energie za určitý čas  jednotka je watt  měří se: přímo = wattmetrem nepřímo = měření napětí a proudu současně, výkon vypočítáme dle vztahu  zapojení viz obrázky

7 Měření elektrických veličin - výkon Obr. 4. Obr. 5.Obr. 6.

8 ZDROJE GSCHEIDLE, Rolf a kol. Příručka pro automechanika. Praha: Sobotáles CZ, 2007, ISBN 978-80-86706-17-7. JAN, Zdeněk; ŽDÁNSKÝ, Bronislav; KUBÁT, Jindřich. Elektronika motorových vozidel. Brno: Avid, spol. s r.o., 2008, ISBN 978-80-87143-14-8. Seznam obrázků 1. Zapojení voltmetru - tvorba autora 2. Zapojení ampérmetru - tvorba autora 3. Zapojení ohmmetru - tvorba autora 4. Zapojení wattmetru - tvorba autora 5. AUTOR NEUVEDEN. Wattmetr [online]. [cit. 30.8.2012]. Dostupný na WWW: http://www.hyperelektro.cz/photos/original/wattmetr-meric-spotreby-energie-fht-9999.jpg http://www.hyperelektro.cz/photos/original/wattmetr-meric-spotreby-energie-fht-9999.jpg 6. AUTOR NEUVEDEN. Wattmetr [online]. [cit. 30.8.2012]. Dostupný na WWW: http://fyzika.jreichl.com/data_multimedia/[+]ELEKTRINA_A_MAGNETISMUS/elektricka_prace_a_ vykon_v_obvodu_stejnosmerneho_proudu/wattmetr/wattmetr_0100.jpg http://fyzika.jreichl.com/data_multimedia/[+]ELEKTRINA_A_MAGNETISMUS/elektricka_prace_a_ vykon_v_obvodu_stejnosmerneho_proudu/wattmetr/wattmetr_0100.jpg Zdroje byly vyhledány vyhledávací službou společnosti Českomoravské informační systémy s.r.o., která zaručuje vyhledání zdrojů, u kterých autor souhlasí s volným a bezplatným využitím.


Stáhnout ppt "Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem."

Podobné prezentace


Reklamy Google