Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Bajka VY_32_Inovace_09KM-7

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Bajka VY_32_Inovace_09KM-7"— Transkript prezentace:

1 Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
Mgr. Milan Kopřiva ZŠ a MŠ Nedašov

2 Anotace: bajky Autor: Mgr
Anotace: bajky Autor: Mgr. Milan Kopřiva Datum zhotovení: květen Jazyk: český Očekávaný výstup: sdělí své dojmy z přečteného textu Speciální vzdělávací potřeby žádné Klíčová slova bajka, poučení Druh učebního materiálu prezentace Druh aktivity interaktivita Cílová skupina žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání-první stupeň Typická věková skupina ročník Celková velikost: kB

3 Bajka je příběh, ve kterém vystupují zvířata na místě lidí a mají i jejich vlastnosti. Známý český spisovatel Josef Lada říká: Co svět světem stojí a lidé a zvířata na něm žijí, vyprávějí se bajky.

4 Josefa Ladu známe jako autora např. Kocoura Mikeše
Josefa Ladu známe jako autora např. Kocoura Mikeše. Ale napsal i bajky, které stojí za to číst.

5 Bajka O pastýři a lvu Z této bajky vyplývá ponaučení: Oplácí-li svět zlé zlým, může zase dobré oplatit dobrým.

6 O lišce a vlku V této bajce doplácí na svoji lakotu vlk, před chytrou liškou. Tady je ponaučení: Kdo si nepomůže rozumem, tomu nepomůže ani síla.

7 V této útlé knížce najdeme celkem 28 krásných bajek.
O rybáři a rybách O lišce, vráně a sýru

8 Ruský spisovatel Ivan Andrejevič Krylov je autorem knížky: POD MASKOU LENOSTI aneb BAJKY I NEBAJKY, kterou ilustroval Josef Novák

9 Vrána a liška Ponaučení? Když ti někdo lichotí, nevěř mu! Vždy má něco v úmyslu, čím tě chce přelstít, aby i na tvůj úkor měl výhodu.

10 Labuť, štika a rak Je to krátká, ale naučná bajka, která přímo říká: Kde shodná vůle chybí při práci, nohama vzhůru vše se obrací a škody víc než užitku z ní vzniká Tak rozhodli se labuť, rak i štika, že vůz vytáhnou na stráňku. Každý se ihned chytil postraňku a táhli, až jim oči z důlků lezly. Ne že by náklad snad tak těžký vezli, každý však táhl zcela jiným směrem: Labuť se chtěla nad oblaka vznést, štika se hnala jenom za jezerem, rak nazpátek zas poškubával ojí. Čí je to vina, nevím, na mou čest-ale ten vůz tam dodnes v poli stojí.

11 Úkol: Přečti si libovolnou bajku a najdi v ní poučení
Úkol: Přečti si libovolnou bajku a najdi v ní poučení. Poučení zapiš do svého čtenářského deníku.

12 K o n e c

13 Seznam použitých materiálů:
Hostiňák, Ivan, BAJKY, Těšínská tiskárna 1995 Lada, Josef, BAJKY, Albatros 2002 Baťková, Božena, Mikulenková, Hana, ČÍTANKA pro ročník, Prodos 1993

14 Metodika: Žáci již bajky četli v nižších ročnících, proto jim připomeneme dřívější čtenářské zkušenosti a pomocí otázek s nimi zopakujeme, co si o bajce zapamatovali. Naším cílem bude, aby pomocí konkrétních příkladů z četby uměli elementárně odlišit bajku např.: od zvířecí pohádky a vyprávění o zvířatech. Pozornost dětí budeme při interpretaci bajek proto obracet především k naučení, které je v nich vyjádřeno buď přímo, nebo nepřímo a které je jejich základním obsahovým rysem.


Stáhnout ppt "Bajka VY_32_Inovace_09KM-7"

Podobné prezentace


Reklamy Google