Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek a v závěru si sami zkusí vymyslet bajku podle zadaných kritérií. Vzdělávací oblast: český jazyk a literatura Autor: Mgr. Zuzana Lindovská Jazyk: český Očekávaný výstup: Rozlišuje základní literární druhy a žánry, porovnává je i jejich funkci a uvede jejich výrazné představitele. Tvoří vlastní literární text podle svých schopností a na základě osvojených znalostí základů literární teorie. Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: druhý stupeň, základní škola Datum (období), ve kterém byl vzdělávací materiál vytvořen: školní rok Ročník, pro který je vzdělávací materiál určen : šestý ročník základní školy

2 Bajky

3 Bajky vystupují v nich zvířata, která jednají jako lidé
cílem bajek bylo varovat před intrikami ve společnosti kromě hlavního děje v nich najdeme skrytý smysl a ponaučení zakladatelem bajky byl Ezop (v Řecku v 6. stol. př. n. l.)

4 Starověkké Řecko Ezop (řecký bajkář, zakladatel bajek)

5 Francouzský královský dvůr
Jean de la Fontaine (francouzský bajkář)

6 18. až 19. století v Rusku Ivan Andrejevič Krylov (ruský bajkář)

7 Vyber si jedno zvíře a jedno rčení a zkus vymyslet vlastní bajku:
Kdo si počká, ten se dočká. Kolik umíš jazyků, tolikrát jsi člověkem. Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se. Dvakrát měř, jednou řež.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek."

Podobné prezentace


Reklamy Google