Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo DUM14 PředmětPřestavby budov Tematický okruhOpravy schodiště Název materiáluOpravy schodiště AutorBílek Petr Datum tvorby 28.12..2013Ročník 3. Anotace Prezentace seznamuje žáky 3. ročníku oboru Zednické práce a Zedník s postupy oprav schodišťových stupňů. Metodický pokyn Snímek č. 13 je vhodné doplnit ukázkami prací na internetu. Snímek č. 14 obsahuje odkazy rekonstrukcí schodišť. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Bílek. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 SCHODIŠTĚ PŘÍČINY PORUCH SCHODŮ - opotřebování (prošlapání) schodišťových stupňů - přetížení vlastní konstrukce - statické poruchy jiných částí stavby -poškození (např. nárazem tvrdého předmětu) - dožití (únava) materiálu

3 DŮVODY REKONSTRUKCE SCHODIŠŤ - odstranění poškození vlivem provozu či statiky - zvětšení prostoru schodiště - zvýšení požární bezpečnosti - zesílení konstrukce schodiště - přemístění schodiště při změně dispozice

4 Obr. č. 1: Prošlapané stupně ve věži chámu sv. Mikuláše v Lounech (archiv autora) P R O Š L A P A N É S C H O D I Š Ť O V É S T U P N Ě

5 Drobné vrypy na dřevěném schodišti  na poškozené místo neošetřeného dřevo položit vlhký hadřík a přes něj horkou žehličku  vlhkost působením horka pronikne do dřevěných vláken, která nabobtnají - dřevo se v místě otlaku zvedne  hladce obrousit a ošetřit  na ošetřené dřevo (lak, olej) se používají tmely odpovídající barvy Větší poškození dřeva je možné opravit tmelem nebo dřevěnou zátkou, případně lodičkou ze stejného dřeva a strukturou letokruhů k vyspravení vad ve dřevě původně určené k náhradě smolníků nebo vypadavých suků) Opravy dřevěných schodišť Obr. č. 2: loďka a suky na opravy dřeva (archiv autora)

6 Oprava poškozené hrany dřevěného schodiště a) Poškozené místo se vyřízne nebo vyfrézuje na rybinu a nahradí vložkou ze stejného dřeva. Obr. č. 3: oprava hrany stupně protézou

7 b) Poškozená hrana se odřízne a nahradí novou hranou zhotovenou z tvrdého dřeva. Případné nerovnosti stupnice se vyplní tmelem a na stupnici se přilepí nový povlak. c) Na poškozenou hrnu se upevní hliníková profilová lišta. Na očištěný starý schod se přilepí PU lepidlem voděodolná laminovaná dřevovláknitá deska Obr. č. 4: náhrada celé hrany (archiv autora) Obr. č. 5: oprava hrany obkladovou deskou (archiv autora)

8 Oprava kamenných nebo betonových stupňů pomocí vsazené vložky  poškozenou část vyřezat nebo odsekat  důkladně vyčistit v případě nutnosti napenetrovat  vlepit vložku ze stejného matriálu (pro zachování původního vzhledu vhodné je použít vložku vyříznutou ze skryté části konstrukce)

9 Oprava teracových nebo kamenných stupňů umělým kamenem  poškozené části a místa vysekat nebo vybrousit do hloubky 5 – 20 mm  vyčistit, napenetrovat, podle nutnosti použít přechodový můstek  vyplnit vhodným dvousložkovým tmelem zahuštěným plnivem v barvě a struktuře odpovídajícím opravovaného schodu s mírným navýšením nad úroveň původního materiálu. Na opravu teracového stupně se používá směs portlandského cementu a barevné kamenné drtě vhodné zrnitosti  po zatvrdnutí zabrousit a vyleštit

10 Příklady opravy žulového schodiště umělým kamenem Ppravy umělým kamenem (polymer betonem) http://www.opravyschodu.cz/standard/reference-opravy-schodu.php Renovace nátěrem http://www.ab-plast.cz/rekonstrukce-schodu Oprava teraca http://www.kamenosocharstvi.com/images/galerie/1301731067.jpg

11 Obložení schodišťového stupně  poškozenou část vyčistit, odmastit, případně zdrsnit  v případě nutnosti napenetrovat a vyspravit nerovnosti tmelem  po vytvrzení tmelu obložit vhodným materiálem (dřevo, laminát, kamenné desky, schodišťová dlažba, otěruvzdorný nátěr)

12 Obklad stupňů laminovanými deskami Obr.č. 8: Obklad stupňů (archiv autora)

13 Otázky a úkoly: 1)Jaké jsou možnosti opravy prošlapané stupnice? 2)Jak se opravují prošlapané kamenné a betonové stupně?


Stáhnout ppt "Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0052Číslo sady 11Číslo."

Podobné prezentace


Reklamy Google