Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.2.6 KAPACITORY,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.2.6 KAPACITORY,"— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.2.6 KAPACITORY, HLEDÁNÍ PORUCH HLEDÁNÍ PORUCH Obor:Elektrikář slaboproud Ročník:2. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč

2 Hledání poruch - KAPACITORY Kapacitor je součástka z hlediska vyhledávání poruch problematičtější. Muže svým obvodovým chováním držet několik stavů: - nabitý - vybitý - nabíjí se (roste na něm napětí) - vybíjí se (klesá na něm napětí)

3 Stavy nabíjení a vybíjení jsou časově závislé, proto voltmetrem (zvlášť pak digitálním) neměřitelné. V toto případě je napěťová technika zcela neúčinná. Je třeba použít osciloskop, nejlépe paměťový (digitální). Je-li obvod dočasně blokován dá se zjistit napětí na vlastním kapacitoru. To je lepší porovnat s jiným evidentně funkčním modulem (porovnávací metoda). Překračuje-li hodnota napětí jeho maximální jmenovité, je něco v obvodu špatného, ale kapacitor to zpravidla není. Nejde-li proces střídání nabíjení/vybíjení zastavit, můžeme informativně změřit efektivní hodnotu a využít ji k porovnání.

4 Vlastní poruchu kapacitoru způsobuje připojené vyšší provozní napětí. V tomto případě hrozí nebezpečí průrazu v kapacitoru. Proražený kapacitor způsobuje pokles napětí a zvýšení protékajícího proudu. Tento kapacitor v sobě obsahuje mechanickou vadu, která dle svého rozsahu způsobuje závadu v elektronickém obvodu. Nepříjemnost tohoto jevu spočívá v nepravidelnosti jeho poruchových stavů. Může se stát, že kapacitor bude funkční a k průrazu dojde až při určitém napětí.

5 U kapacit nižších (řádově nF, pF) se vyrábí kapacitory s vysokým jmenovitým napětím (i kV např. ŘKS, zdroj VN v TVP). Jde-li o kapacitor ve vstupních částí, pak ho může prorazit třeba naindukované vysoké napětí (blesk). Problém tedy bývá u kapacitorů s vyššími kapacitami (mikroF a miliF). Zpravidla se jedná o elektrolytické kapacitory, které obsahují elektrolyt, který vlivem ohřevu kapacitoru vysychá a kapacitor ztrácí svoji kapacitu. U těchto kapacitorů je třeba dodržovat předepsané provozní napětí a předepsanou polaritu. Při přepólování se rozkládá elektrolyt a nastává zničení kapacitoru (odpařením izolační vrstvičky oxidu hliníku).

6 Měření poruch a/ na kapacitoru je trvale konstantní napětí - kapacitor je patrně v stavu nabitém - u elektrolytů po delší době napětí klesá vlivem vybíjení přes Vmetr (rychlost dle vnitřního oporu) - kapacitor je patrně v pořádku b/ na kapacitoru roste nebo klesá napětí - kapacitor se nabíjí nebo vybíjí - nedojde-li k neočekávaným změnám hodnoty (k průrazu) je kapacitor v pořádku

7 c/ na kapacitoru je malé, nulové napětí - jeli neustálé a nedaří se jej náhradně nabít, aby dle své kapacity a paralelních součástek držel napětí, tak je s největší pravděpodobností proražen - vypájet aspoň jednu nožičku a klasicky změřit multimetrem (ohmicky a nejlépe i jeho kapacitu)

8 Děkuji Vám za pozornost Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.2.6 KAPACITORY,"

Podobné prezentace


Reklamy Google