Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI."— Transkript prezentace:

1 Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI A HYGIENY PRÁCE – PRVNÍ POMOC PŘI ÚRAZU EL. ENERGIÍ Obor:Elektrikář Ročník:2. Vypracoval:Bc. Svatopluk Bradáč

2 I.Všeobecně 1.Neopomenutelnou podmínkou pro uznání odborné způsobilosti v elektrotechnice je pro každého pracovníka dokonalá znalost bezpečnostních předpisů a zásad poskytování první pomoci při úrazu elektrickou energií. 2.Toto doporučení obsahuje návod k preventivním opatřením proti úrazům, návod k postupu záchranných prací a další související postupy při řešení úrazu elektrickou energií.

3 II. Zásady preventivních opatření Pro snížení možnosti vzniku úrazu elektrickou energií a v případě jeho vzniku pro snížení negativních následků jsou stanoveny obecné zásady preventivních opatření a odvozené z ustanovení zákoníku práce.

4 Zákoník práce 262/2006 Sb. HLAVA II POVINNOSTI ZAMĚSTNAVATELE, PRÁVA A POVINNOSTI ZAMĚSTNANCE §103 (1) Zaměstnavatel je povinen §104 Osobní ochranné pracovní prostředky, pracovní oděvy a obuv, mycí, čisticí a dezinfekční prostředky a ochranné nápoje § 106 Práva a povinnosti zaměstnance

5 Školní řád Součástí této výukové lekce je seznámení žáků s aktuální verzí Školního řádu Střední průmyslové školy Uherský Brod.

6 První pomoc při úrazu elektrickou energií Při poskytování první pomoci při úrazu elektrickým proudem je nutné postupovat rychle, ale rozvážně, tak, aby úrazem elektrickým proudem nebyl ohrožen zachránce nebo třetí osoba.

7 Postup prací a.) vyprostit postiženého z obvodu elektrického proudu a z dosahu napětí, b.) po zjištění zdravotního stavu postiženého ihned zahájit umělé dýchání, pokud postižený nedýchá, c.) nemá-li postižený hmatný tep, zahájit nepřímou masáž srdce, d.) přivolat lékaře, e.) uvědomit vedoucího pracoviště o úrazu,

8 Vyproštění postiženého a.) vypnutím proudu, b.) odsunutím vodiče, c.) odtažením postiženého, d.) přerušením vodiče směrem ke zdroji. Po vyproštění je zachránce povinen poskytovat postiženému první pomoc až do příchodu lékaře!

9 Před další činností je nutné zjistit, zda postižený: a.) je při vědomí, b.) je v bezvědomí, ale dýchá, c.) je v bezvědomí, ale má hmatný tep, d.) utrpěl další zranění (zlomeniny, popálení, krvácení).

10 Děkuji Vám za pozornost Bc. Svatopluk Bradáč Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2009


Stáhnout ppt "Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI."

Podobné prezentace


Reklamy Google