Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gerhard MERCATOR a jeho ZOBRAZENÍ. ŽIVOT … vlámský kartograf a matematik německého původu narodil se jako Gerard de Cremere ve vlámském městě Rupelmonde.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gerhard MERCATOR a jeho ZOBRAZENÍ. ŽIVOT … vlámský kartograf a matematik německého původu narodil se jako Gerard de Cremere ve vlámském městě Rupelmonde."— Transkript prezentace:

1 Gerhard MERCATOR a jeho ZOBRAZENÍ

2 ŽIVOT … vlámský kartograf a matematik německého původu narodil se jako Gerard de Cremere ve vlámském městě Rupelmonde - Mercator je latinská podoba jeho jména – znamená „kupec“ či „obchodník“ 1535–1536 ve spolupráci s Gemmou Frysiem a Gasparem Myricou vytvořil zemský globus 1537 vytvořil Mercator mapu Palestiny, 1538 mapu světa a v roce 1540 mapu Vlámska 1544 byl Mercator nařčen z kacířství 1551 vytvořil nebeský globus 1554 vytvořil šestidílnou mapu Evropy Mercatorovo zobrazení 1569 vynalezl nový způsob zobrazení – Mercatorovo zobrazení začal po částech vydávat svůj vlastní atlas Gerhard Mercator zemřel 1584 v Duisburgu Mercatorovo muzeum v belgickém Sint-Niklaas a Kulturní a historické muzeum v německém Duisburgu

3 Gerhard MERCATOR a jeho přínos KARTOGRAFII  používal při studiu zdrojů kritický přístup  oprostil se od Ptolemaia (upravil jeho rozměry Země)  autor zobrazení (Mercatorovo) - 1569  přestal používat gotické písmo a nahradil ho italskou kurzívou  zavedl do vyjadřování symboliku  autor řady map, glóbů, atlasů  začal sestavovat atlas  vydán až po jeho smrti  poprvé použil výraz atlas (odvozen od jména afrického krále, který je vyobrazen na titulní straně)  v prvním vydání obsahoval 107 map  při posledním vydání (1653) obsahoval 451map  dalšími vydavateli byli jeho příbuzní Hondius, Janssonius...

4 MERCATOROVOMERCATOROVOMERCATOROVOMERCATOROVO ZOBRAZENÍ zdroj: www.wikipedia.cz

5 Mercatorova mapa světa zdroj: www.wikipedia.cz

6 Mercatorova mapa Evropy zdroj: www.wikipedia.cz


Stáhnout ppt "Gerhard MERCATOR a jeho ZOBRAZENÍ. ŽIVOT … vlámský kartograf a matematik německého původu narodil se jako Gerard de Cremere ve vlámském městě Rupelmonde."

Podobné prezentace


Reklamy Google